Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nyílt napot tartott a Hódmezővásárhelyi Mentőszolgálat

Életmentés, elsősegélynyújtás, beteghordás és sziréna – többek között ez volt a programja Hódmezővásárhelyen a „Mentők napja” alkalmából rendezett nyílt napnak. Az eseményen az életfunkciók pótlásainak folyamatát is bemutatták a vásárhelyi szakemberek.

125 évvel ezelőtt, május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület, amelynek folytatásaként 1948-ban létre jött az Országos Mentőszolgálat. A két évforduló alkalmából hétvégén nyílt nappal várták a lakosságot a vásárhelyi szolgálat mentőtisztjei, akik bemutatták azt is, mi a teendő, ha elindul valakinél a klinikai halál állapota. Demeter Sándor, a helyi mentőszolgálat vezetője elmondta: az iméntiek bemutatására azért helyeznek nagy hangsúlyt, hogy veszélyhelyzetben ne a pániké, hanem a cselekvésé legyen a főszerep.

– Az első verziója a bemutatónak arról szólt, amikor nem csinálhat senki semmit, azaz nem történhet beavatkozás addig, ameddig a mentő kiér a helyszínre. A második verzió lényege az, hogy mi a teendő abban az esetben, amikor valaki bátran hozzákezdhet az újraélesztéshez – tájékoztatott Demeter Sándor, a Hódmezővásárhelyi Mentőszolgálat vezetője.

Az érdeklődők részesei lehettek a beteghordásnak, tájékozódhattak vérük oxigénellátásáról, kipróbálhatták az újraélesztést, valamint beülhettek a mentőautóba is.

– Úgy érzem, minden ember számára nagyon fontos, hogy az itt látottak alapján tudatosodjon, milyen helyzetben mit kell tenni, ha az utcán vagy bárhol, bajba jutott embert találunk – mondta Oláhné Tóth Etelka.

Megszakítás