Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nyílt napot tartottak a szakképzés jövőjéről

Palacsintát sütöttek, marcipánt és grillázst készítettek, valamint a pincér szakma fortélyait is elleshették azok, akik részt vettek a HISZK Corvin Mátyás tagintézmény nyílt napján.  

Hatalmas diáksereg vette birtokba a HISZK Corvin Mátyás tagintézmény épületét a felvételi tájékoztatóval egybekötött nyílt napon. A szülők és gyerekek az iskola jövő évtől induló új szakképzési rendszeréről kaptak információkat.

– Ez azt jelenti, nem egy sima érettségit, hanem egy szakmai vizsgával kibővíttet érettségit tesznek a gyerekek, illetve további változás, hogy a szakiskolai osztályok háromévesek lesznek. A szakács, cukrász, pincér, eladó szakmákat most már három év alatt lehet elvégezni – mondta Farkas Zsuzsanna, a tagintézmény igazgatója.

Az intézmény jövőre öt osztály indítását tervezi. Kettő érettségit adó képzés, három pedig szakiskolai osztály lesz. Közel 150 gyermek felvételét tudják majd biztosítani. A mostani nyílt nap kimondottan gyakorlatközpontú volt.

– A Városháza utcai épületünkben az eladó szakmát lehetett kipróbálni, a Fekete Sas tankonyhájában pedig marcipán figurákat, grillázst, palacsintát készítettek, valamint a pincérkedés mesterfogásait lehetett elsajátítani – tette hozzá Farkas Zsuzsanna.

A nyílt napra nem csak hódmezővásárhelyi érdeklődők érkeztek. Érkeztek diákok Földeákról, Békéscsabáról, Makóról, Szentesről és Pitvarosról is, mivel az intézmény a kollégiumi elhelyezést is meg tudja oldani.

Megszakítás