Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nyolc évre ítélték a rendőrségen rablással próbálkozó fiatalt

Nyolc év börtönbüntetéssel sújtotta első fokon a Szegedi Törvényszék kedden azt a hódmezővásárhelyi férfit, aki január 30-án a helyi rendőrkapitányságon próbált rabolni egy airsoft-pisztollyal.

A húszéves, büntetlen előéletű, épületasztalos végzettségű férfi munkanélküli volt, szakmájában nem tudott elhelyezkedni. Reggel mielőtt elindult volna, az interneten utánanézett, mekkora büntetést kaphat a fegyveres rablásért, és magához vette az éles lőfegyverre tökéletesen hasonlító airsoft-pisztolyát.

A férfi azzal az indokkal kéredzkedett be a rendőrség épületébe, hogy mosdóba kell mennie. Ott kibiztosította a fegyvert, majd az aulában két rendőrre fogta a pisztolyt, és azt mondta: „Uraim, adják át értékeiket!”.

A rendőröknek végül testi kényszer alkalmazásával sikerült lefegyverezniük a férfit. A tárgyaláson a rendőrök elmondták, a fegyverük használata szóba sem jöhetett, mivel az aulában civilek is voltak, a vádlott közelében egy nő állt a gyermekével.

A tárgyaláson a vádlott azzal védekezett, bűnözők zsarolták, fenyegették, pénzt követeltek tőle. Nem mert a rendőrséghez fordulni, de védelem alá akart kerülni, ezért határozta el a bűncselekményt.

Joó Attila tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, hogy a vádlott nem állt komoly fenyegetés alatt, állítólagos zsarolói saját beszámolója szerint sem bántalmazták. A bíróság az enyhítő körülményekre tekintettel a vádlottra a törvényi minimum alatti időtartamú szabadságvesztést szabott ki.

A férfit fegyveresen elkövetett rablás és fegyveresen, hivatalos személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének kísérletében mondták ki bűnösnek.

Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett.

(MTI)

Megszakítás