Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nyolc napon át tart a történettudományi találkozó a Bethlenben

A hétvégén elkezdődött az V. Történettudományi Találkozó a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban. A konferencia vasárnapig tart. Ez idő alatt a szakma már elismert, illetve fiatal kutatói az ókortól kezdve egészen a Kádár-rendszerig számos témában tartanak előadásokat a közönségnek.

A helyi Történettudományi Találkozót idén már az ötödik alkalommal szervezte meg a Vásárhelyi Történelmi Kör a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban. A szervezet megalakulása óta fontosnak tartja a magyar történelem kutatását, tanítását és tudományos ismertetését és ezek az irányelvek mind tetten érhetők a nyolcnapos konferencián.

– Az előadások a hagyományokhoz híven lehetőséget adnak a tapasztalt, a már nevet szervett oktatóknak, tudósoknak, mind a fiataloknak, itt a vásárhelyi illetőségű fiatalokra is gondolok. Az ókortól kezdve egészen a közelmúlt eseményeiig tartanak előadásokat – mondta dr. Szabó Pál, a konferencia társszervezője.

A programsorozat szombaton kezdődött, a délelőtt pedig már többek között a 9-10. századi magyar őstörténet került napirendre. Az érdeklők a magyar törzsszövetséget bizánci császárok feljegyzései nyomán ismerhették meg. A szakemberek szerint ezek a források a szervezet vezetésének és működésének szempontjából létfontosságú dokumentumoknak számítanak.

– A szervezet azért is volt nagyon érdekes, mert Bizáncban nem értették, hogy a központi hatalomnak nem engedelmeskednek, vannak vezetők, azoknak sem engedelmeskednek, ugyanakkor háborúban mégis együttműködnek. Bizánc számára tehát teljesen felfoghatatlan volt a magyar szervezet, a törzsszövetség vezetőivel, a nagy fejedelemmel, Gyulával és Horkával együtt – mondta Tóth Sándor László, a Szegedi Tudományegyetem docense.

A történettudományi találkozó egészen vasárnapig tart majd Vásárhelyen. A programokat úgy állították össze, hogy a fő vonulat, a történelmi kutatások mellett az irodalom, a helytörténet és a zene is kiemelt szerepet kapjon.

Megszakítás