Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nyolcvan kérdés közel nyolc évtizedről – könyvbemutatót tartott Gyulai József

Megjelent Gyulai József Ifjan- éretten-éltesen- nyolcvan kérdés közel nyolc évtizedről című kötete. A Vásárhelyről elszármazott akadémikus gyermekkoráról, külföldi tanulmányairól, tudományos pályájáról, a költészethez és zenéhez fűződő viszonyáról is mesélt a Városháza dísztermében rendezett könyvbemutatón.

Nagy büszkeség az itt élők számára, hogy Gyulai József vásárhelyinek vallja magát, így köszöntötte Lázár János országgyűlési képviselő a fizikust közelgő nyolcvanadik születésnapja alkalmából a Városháza dísztermében rendezett könyvbemutatón. A jeles évforduló tiszteletére ugyanis megjelent az Ifjan- éretten-éltesen című kötet, amelyben Tóth László egyetemi tanár 80 kérdést tett fel az akadémikusnak életének közel nyolc évtizedéről.

-Különleges világ az, amikor egy tudós nemcsak abba enged bepillantást, ami a kutatóintézetben zajlik, nemcsak a tudományos publikációi hozzáférhetőek, hanem maga az ember és a személyiség is megismerhetővé válik. Kevesen tudják vonzalmadat a költészethez, kevesen ismerik azt a fantasztikus zenei műveltséget, zenei jártasságodat, amit birtokolsz- mondta Lázár János országgyűlési képviselő.

A könyv ezért ahhoz segíti hozzá az olvasót, hogy jobban megismerhesse Gyulai József sokoldalú tevékenységét és személyiségét. Ahogy Lázár János fogalmazott: reneszánsz ember benyomását kelti, aki a különböző tudományos és művészeti ágak között otthonosan mozog, és ez mindenki számára példaértékű lehet. Gyulai József úgy emlékezett vissza életére, hogy kendőzetlen őszinteséggel kiírta magából legmeghatározóbb történeteit.

– Azt mondtam, hogy olyan történeteket fogok elmondani, amelyeket egyrészt helyben valószínűleg jól megértenek, ahogyan megértik a szegediek, a munkatársaim, a hazai mérnökszakma is. Ezeket az eseteket még soha nem írták le így, és van közülük olyan téma is, amely megszületéséhez némi bátorságra is szükségem volt, hiszen itt-ott súrolja a nemzetközi hidegháborús politikát, mondta Gyulai József akadémikus.

Gyulai József tudományos pályája mellett mesélt családjáról, gyermekkoráról, hogyan szabadult meg a zsidó deportálástól, milyen volt, amikor a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban tanított, a személyes visszaemlékezésekből pedig az 1956-os forradalom sem hiányozhatott. Az akkori vásárhelyi események ugyanis olyan hatással voltak rá, hogy zenét is komponált, melyet a közönség csak 34 év után ismerhetett meg. Az életrajzi kötet azért is különleges, mert cd mellékletet is tartalmaz, amelyen az ünnepelt saját költeményei hallhatók. Az író – olvasótalálkozón az akadémikussal Szenti Tibor néprajzkutató beszélgetett, akit annak idején tanított Gyulai József.

Megszakítás