Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Október 23. – A nemzeti emlékezet hete Hódmezővásárhelyen

Rendhagyó tanórákon, tárlatvezetéseken, előadásokon és beszélgetéseken idézik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseit a nemzeti emlékezet hetén Hódmezővásárhelyen.

Elek András, a szervező Emlékpont múzeum sajtóreferense az MTI-nek elmondta, a rendezvénysorozat célja, hogy a még köztünk élő ötvenhatosok és a megtorlás áldozatai beszámolhassanak a mögöttünk hagyott évtizedekről, napjaink ifjúsága pedig szembesülhessen a közelmúlttal.

A programsorozat hétfőn általános és középiskolás diákoknak meghirdetett versmondó versennyel veszi kezdetét. Az idén is lesznek rendhagyó tanórák, amelyeken egy-egy, a történelemkönyvekben kevéssé részletezett témát ismerhetnek meg a diákok. Kiss Gábor Ferenc történész a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) megalakulásának gyújtóhatását mutatja be, Mihály Árpád szobrászművész, aki az 1956-os forradalom idején a legendás Pongrácz testvérekkel együtt harcolt a Corvin-közben, „a szabadságharc legforróbb katlanjának” eseményeit eleveníti fel.

Október 23-án az Emlékpont kiállítása díjtalanul látogatható, a közgyűjtemény történészei pedig tárlatvezetést tartanak a forradalom eseményeiről.

Folytatódik az Emlékpont és a Szegedi Tudományegyetem közös történelmi szabadegyeteme; a SZE-EM őszi szemeszterének nyitóelőadásán a magyar ügyről a világ figyelmét elterelő szuezi válságról tart előadást Ferwagner Péter Ákos egyetemi docens október 24-én.

A nemzeti emlékezet hete ötvenhat hősei előtti főhajtással ér véget november 4-én, amikor felhangzik a Gyulai József, Hódmezővásárhely díszpolgára által komponált gyászinduló is.

(MTI)

Megszakítás