Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Olasz parancsnok látogatott a vásárhelyi laktanyába

Az olaszországi NATO Gyorsreagálású Hadtest parancsnoka látogatott el ma a vásárhelyi laktanyába. Giorgio Battisti azért fogadta el a Magyar Honvédség meghívását, hogy megtekintse és felmérje többek között 62-es zászlóalj működését és megismerje harcmodorukat.

Az Olaszországban állomásozó Gyorsreagálású Hadtest közvetlen a NATO parancsnoksága alá eső alakulat, amely 15 nemzet katonáiból áll össze. Ennek az egységnek a parancsnoka jött el most Magyarországra, látogatása során a vásárhelyi laktanyát is felkereste.

– Mivel a tábornok urat tavaly ősszel nevezték ki, ezért meghívtam, hogy jöjjön el Magyarországra, és ismerkedjen meg a Magyar Honvédség jelenlegi működésével, harceljárásaival, gondolkodásmódjával. Természetesen az is cél volt, hogy az itteni alegységet, a 62-es zászlóaljat, az ő leendő katonáit is megismerje, amennyiben mozgósításra kerülnek – mondta Domján László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka.

Az olasz parancsnok megtekintette a 62-es zászlóalj járműveit és fegyvereit, valamint azt is demonstrálták számára, hogy ellenséges környezetben támadás esetén a katonai erők hogyan tudnak összehangoltan működni.

– Nagyon tisztelem, és nagyon meg vagyok elégedve a magyar katonák munkájával. Ne felejtsük el, hogy hosszú történelmi hagyománya van az olasz-magyar katonai együttműködésnek, hiszen az 1800-as évek alatt Olaszország szabadságharcaiban támogattak bennünket magyar katonák, ahogyan ezt mi is megtettük, amikor ők harcoltak a szabadságukért – mondta Giorgio Battisti, az olaszországi NATO Gyorsreagálású Hadtest parancsnoka.

A NATO parancsnoki struktúrája átalakulóban van, amely érintheti a hadtest és a magyarok szerepvállalását is, így a felek között megkezdődtek az ezzel kapcsolatos tárgyalások is.

Megszakítás