Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Olcsóbb lesz a szemétszállítás

A jövő hónapban érkeznek a háztartásokba a szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas edényzetek Hódmezővásárhelyen. A hulladékgazdálkodási reformnak köszönhetően olcsóbb lesz a szemétszállítás, hiszen mindenki az ürítések után fizeti majd a negyedéves számlákat.

Egymilliárd forintból átszervezik Hódmezővásárhelyen a hulladékgazdálkodást. A jövő hónapban már át is vehetik a lakosok az új hulladékgyűjtőket, amelyekbe ezentúl szelektíven válogathatják majd a szemetet.

– Minden családi házas övezeti lakó kap egy 120 literes, meg két 240 literes edényzetet. A 120 literesbe továbbra is a kommunális hulladékot gyűjthetik, az egyik, a barnafedelű 240 literesbe a papírt, a műanyag- és a fémhulladékot, a másik, sárga fedelű 240 literesbe pedig a zöld hulladékot – mondta Fekete Ferenc önkormányzati képviselő.

A hulladékgyűjtők kiosztását városrészenkét végzik majd. Újvárossal kezdenek, de azok, akik nem tudják átvenni otthonukban az edényzetet, kiosztási pontokon tehetik meg, ahol a kukák szombaton, illetve vasárnap is átvehetők. December közepéig a Klauzál utcai telephelyen is ingyen hozzá lehet jutni a szemétgyűjtőkhöz. A korábban használt kukák sorsáról pedig az ASA Kft. dönt.

Az új kukákat chippel látják el, így mindenki a szállítások után fizet, csak akkor kell a kukákat kihúzni, ha az megtelik. Havi két szállítás azonban kötelező és a számlákat folyamatosan, háromhavonta kapja majd a lakosság.

– Az új rendszerrel előre láthatóan 50—55 százalékkal csökkenhet a szemétszállítási díj. Harmadannyit fog jelenteni a helyi szolgáltatás a vásárhelyi lakosság számára, mint a szegedieknek, úgy, hogy mi ugyanakkor három edényt biztosítunk – mondta Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft. vezetője.

November végén áll munkába a hulladékszállítást végző négy jármű, illetve decemberben 7 tömörítős járművet is vásárol a cég. Az új hulladékszállításról bővebb információ kérhető az ingyenesen hívható, 06 (80) 93 – 004-es zöld számon.

 

Megszakítás