Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Önkéntes segítői program indult Hódmezővásárhelyen középiskolásoknak

Önkéntes segítőként bekapcsolódhatnak Hódmezővásárhely szociális, egészségügyi és nevelési intézményeinek a munkájába a 16 évesnél idősebb helyi középiskolások a tanítást követően vagy a nyári szünetben, az önkormányzat szerdán elindult új programjának keretében.

Göbl Vilmos sajtóreferens az MTI-t arról tájékoztatta: a diákoknak a tanítás után, napi két órában vagy a nyári szünetben, háromhetes periódusokban biztosít lehetőséget önkéntes segítői tevékenységre az önkormányzat.

A tanulók elsősorban a város egészségügyi, szociális és nevelési intézményeinek a mindennapi tevékenységében vállalhatnak szerepet. A diákok összesen 64 tevékenységi kör közül választhatnak; bekapcsolódhatnak a kórházban, a bölcsődékben és az óvodákban, a halmozottan sérült diákokat fejlesztő, a hajléktalanokat ellátó, a hátrányos helyzetű családokat segítő intézményekben, az időskorúak otthonában vagy az önkormányzati tulajdonú cégek ügyfélszolgálatain zajló munkába. Elsősorban olyan feladatokat láthatnak majd el, amelyek során emberekkel kell kapcsolatot teremteniük, együttműködniük, segítséget kell nyújtaniuk.

Az önkéntes segítő tevékenységet minden esetben felkészítő kurzus előzi meg, ekkor a tanulóknak bemutatják az adott intézményben zajló munkát, illetve a rájuk váró feladatokat. A fiatalok tevékenységét minden intézményben koordinátorok kísérik figyelemmel, a tanulók minden segítséget megkapnak, és a háromhetes periódus alatt folyamatosan lehetőségük lesz arra, hogy élményeiket esetmegbeszéléseken feldolgozzák. Az önkéntes tevékenység értékeléssel zárul: az intézmény minősíti a tanulók munkáját, a diákok pedig beszámolhatnak a tapasztalataikról.

A program első lépéseként a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ, Szakiskola és Szakközépiskola Gregus Máté Tagintézményének 10., 11. és 12. évfolyamán tanuló diákok nyugdíjasoknak tartanak a számítógép és a világháló használatát megismertető kurzusokat. A képzésre összesen negyvennégy nyugdíjas jelentkezett, nekik négy csoportban összesen egy tucatnyi diák tart heti rendszerességgel foglalkozásokat.

(MTI; fotó: hodmezovasarhely.hu, Szilágyi Gergely)

Megszakítás