Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Orbán Viktor „kikérte” Lázár Jánost a hódmezővásárhelyiektől

„Kikérte” a hódmezővásárhelyiektől Orbán Viktor miniszterelnök Lázár Jánost, a város fideszes polgármesterét, aki a jövőben a Miniszterelnökséget vezető államtitkár lesz, ezért le kell mondania városvezetői posztjáról.

A kormányfő a hódmezővásárhelyi képviselő-testület pénteki rendkívüli ülésén úgy fogalmazott, szeretné kölcsönkérni a város polgármesterét – aki egyben a Fidesz parlamenti frakcióvezetője -, „mert volna itt egy kis munka, ahol szükségem volna rá”. „Szükség van arra a tudásra és tapasztalatra, amivel valójában önök vértezték fel őt” – mondta a hódmezővásárhelyieknek a miniszterelnök, hozzátéve, hogy nem akar Lázár Jánosból „pesti politikust” csinálni – „nem is esne ez jól neki, szükség sincs rá, van is abból elég” -, hiszen ő továbbra is a Csongrád megyei városban él majd, és a helyi politikával sem szakad meg a kapcsolata. „Szeretném, ha Vásárhely ezzel a döntéssel nem veszítene, hanem nyerne”, Lázár János ugyanis fontos kapocs lesz a város és a kormány között – hangsúlyozta.

Orbán Viktor szerint Lázár János felkérése a miniszterelnökségi államtitkári posztra egy üzenet is, amellyel azt szeretné tudatni a hódmezővásárhelyiekkel és más vidéki településeken élőkkel: nem kell elhagyni a szülőföldet ahhoz, hogy „az egész országra hatással lévő dolgokat tehess”.

Felszólalásában a kormányfő Hódmezővásárhelyet Magyarország egyik legsikeresebb közösségének nevezte, emlékeztetve a város oktatási intézményeiben megvalósult esélyegyenlőségi és integrációs programra, amelynek köszönhetően nem az számít, milyen családba született valaki, hanem az, hogy megvan-e a magához való esze, szorgalma, tisztessége, ha ugyanis megvan, előrébb juthat az életben. Kiemelte emellett a hódmezővásárhelyi népegészségügyi programot, a város művészeti életét és az ügynökügy kezelését, amelyet „Budapesten a nagypolitika húsz éve sem kiköpni, sem lenyelni nem tudott még”, Hódmezővásárhelyen viszont a közösség ügyévé tették.

A település jövőjéről szólva közölte: elkészül a Szeged és Hódmezővásárhely közötti vasúti pálya korszerűsítése, megépül a 47-es elkerülő út, fejleszteni fogják a laktanyát, és újjászervezik a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi főiskolai karát.

Kormánya elmúlt két évéről szólva a miniszterelnök azt mondta: kevés ország és kevés kabinet vágta akkora fába a fejszéjét, mint az általa vezetett. 2010-ben még „Európa legbetegebb embere” volt Magyarország, ezért az volt a feladat, hogy visszafordítsák az országot a görög útról. A tízmillió magyarból legalább ötmilliónak kell dolgoznia, és a ciklus végére az országot ki kell váltani a zálogból – fogalmazta meg a célokat, kijelentve: „el fogjuk érni, hogy Magyarország a saját lábán álljon, a hiteleink nagy részét vissza fogjuk fizetni, visszaadjuk a magyarok kezébe Magyarország sorsát, nem külföldi pénzügyi szervezetek, nem külföldi hatalmak fogják eldönteni, hogyan éljük és rendezzük be az életünket”.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja kedden választ új frakcióvezetőt – Rogán Antal személyében -, Lázár János pedig június 1-jétől váltja a Miniszterelnökség élén Varga Mihályt, aki az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokat vezeti majd.

(MTI)

Megszakítás