Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Örök búcsút vettek Zakar Ödön református lelkésztől

Ma vettek örök búcsút Zakar Ödöntől a református Ótemplomban. A nyugalmazott lelkész 47 éven keresztül teljesített szolgálatot, de nyugdíjazása után is aktív maradt, így legalább 60 évet töltött lelki pásztori és kántori tevékenységgel. Zakar Ödön június 29-én, életének 83. évében hunyt el.

Zakar Ödön a Debreceni Református Kollégium diákjaként eredetileg rajztanárnak készült.  Az akkori oktatáspolitika hatására nem szerezhetett tanári diplomát, így az érettségi mellé kántor képesítést kapott. Hat éves kora óta rendszeresen járt templomba, és vonzotta az orgonajáték, nagy álma azonban a lelkészi hivatás volt. 41 évesen iratkozott be teológia szakra, majd több településen teljesített szolgálatot. Lelkészi munkája Békés és Makó után Hódmezővásárhelyre szólította. A susáni gyülekezettől 14 év után, 1996-ban ment nyugdíjba, az elmúlt 8 évben a Hódmezővásárhely – Ótemplomi gyülekezet tagja, kántora volt. 2004-ben munkája elismeréseként a város Signum Urbis Honorantis címet adományozott neki. Zakar Ödön június utolsó szombatján, 83. életévében hunyt el. Tőle a család, a barátok, a tisztelők és a város nevében Bán Csaba lelkész búcsúzott ma a Református Ótemplomban.

– Az ő saját elmondása szerint 47 esztendőt töltött kántori és lelkészi szolgálattal. De azt gondolom, hogy az itt lévő kollegákkal megerősíthetjük azt, hogy utána is aktív maradt, úgy hogy most olyan valakitől búcsúzunk, aki legalább 60 évet töltött papi szolgálattal egy-egy templomban – mondta búcsúbeszédében Bán Csaba református lelkész.

Zakar Ödön hivatása mellett festett, valamint villamos és vasútmodelleket készített, alkotásaiból rendszeresen kiállításokat rendezett az ország több településén. Zakar Ödön mai, vásárhelyi búcsúztatása után hamvait Makón, az Újvárosi Református temetőben helyezték örök nyugalomra.

Megszakítás