Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

„Örökös öko-iskola” címet kapott az Eötvös Tagintézmény

Gyümölcsaszaló, komposztáló, esővíz gyűjtő berendezés – többek között ezek az eszközök állnak a hódmezővásárhelyi Eötvös József Tagintézmény udvarán, amelyet a diákok készítettek a környezettudatos nevelési program részeként. Az intézmény hét éve vesz részt öko-pályázatokon, amelyek eredményeként elnyerték az „Örökös öko-iskola” címet. A kitüntető elismerést hétvégén, Budapesten Glowiczky Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkárt adta át.

2005-ben az Oktatáskutató Intézet országos pályázatot hirdetett öko-iskola cím elnyerésére. Ennek lényege, hogy környezettudatos iskolai oktatásban vegyenek részt a pedagógusok és a diákok egyaránt. A pedagógiai programot is természetesen ennek megfelelően kellett összeállítani, ez egyik kritériuma volt a pályázatnak. Az eltelt hét év alatt a HISZK Eötvös József Tagintézménye számos környezettudatos programot valósított meg.

– Van egy öko-sarkunk az iskolában, amit a gyerekek használnak. Itt a bútorok és a tablók is a programmal kapcsolatosak. A folyosó is végig virágokkal van kirakva és ezt a tantermekben is igyekszünk megvalósítani. Az udvaron van fűszer- és dísznövény kertünk, gyerekek által készített padok, de van gyümölcsaszalónk, komposztálónk, esővíz gyűjtőnk és természetesen szelektív hulladékgyűjtőnk is – tájékoztatott Orbán István, a HISZK Eötvös József Tagintézmény vezetője.

Az említett eszközök nem csak díszítik az iskolát, hanem használják is a diákok. Az igazgató szerint a tanulók többsége partner a környezettudatos nevelésben és aktívan részt vesz a programokban. Az intézményben működő öko-program annyira sikeres, hogy a hétvégén Budapesten megkapták az „Örökös-öko iskola” címet.

– Az „Örökös-öko iskola” pályázat idén lett meghirdetve. Olyan iskolák nevezhettek, akik már háromszor egymás után elnyerték az öko-iskola címet. Mi 2005-ben nyertük el először Kecskemétiné Nánai Mariann, majd 2008-ban Patariczáné Kelecsényi Magdolna vezetésével. 2011-ben újra nyertünk, így idén megkaptuk az „Örökös-öko iskola” címet, amelyet szombaton Glowiczky Zoltán helyettes államtitkártól vettünk át – tette hozzá az igazgató.

A vásárhelyi középiskola környezettudatos nevelési programja a jövőben is folytatódik nem csak iskolai, de városi szinten is.

Megszakítás