Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Országjárás a fémes szakma felvirágoztatásáért

El kell érni, hogy az eddig beszállítóként dolgozó fémipari üzemek a jövőben önálló termékeket gyártó és forgalmazó vállalkozásokká alakuljanak. Az Országos Fémipari Ipartestület elnöke szerint ez az egyik záloga annak, hogy a fémipar az ország egyik legversenyképesebb ágazatává váljon. A szakmai szervezet megalkotta a következő hat évre szóló fejlesztési tervét, melynek részleteiről a Városháza Dísztermében rendezett konferencián kaphattak tájékoztatást az ágazat szereplői.

Fémes Napok 2013 címmel előadássorozatot indított az Országos Fémipari Ipartestület, melynek első állomásaként Hódmezővásárhely adott otthont. Csongrád megye területén közel 200 fémipari vállalkozás működik, a szakmai szervezet az ő képviselőiket hívta meg programjára. Almási István polgármester szerint a mostani konferenciának nagy jelentősége van az ágazat fejlődése szempontjából.

– Hazánk európai unióhoz való csatlakozásával növekedett meg az igény arra, hogy a globalizálódó piacon és nemzetközi munkamegosztásba minél több fémiparos tudjon bekapcsolódni. Ez egy új, és olyan módszer bevezetését és korszerű szervezeti forma kialakítását kívánja, amellyel megvalósulhat az ágazat folyamatos fejlődése – mondta Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere.

Az Országos Fémipari Ipartestület elkészítette a fémes szakma 2014 és 2020 közötti fejlesztési tervét. Azért kezdett országjárásba, hogy felmérje a jelenlegi helyzetet és tájékoztassa az ágazat képviselőit a koncepcióról. A fémes szakma presztízsének visszaállítása és a piacképes tudás átadása szerepel a legfontosabb feladatok között.

– Kisipari műhelyekben kell kiképezni a szakmunkásokat, és a kisipari műhelyekben munkát adni a végzős, főiskolai mérnököknek. A cél az, hogy ne csak technológiailag, hanem üzemvezetési oldalról is magas színvonalúak legyenek üzemeink. Tehát azt szeretnénk, hogy ne csak beszállítók, hanem önálló termékeket gyártó és forgalmazó vállalkozások alakuljanak ki. Három célpontot jelöltünk ki: a mezőgazdasági gépgyártás, a járműgyártás és az általános gépgyártás területét, amelyekbe eddig is be tudtunk kapcsolódni, de nem magyar termékekkel – mondta Szűcs György, az Országos Fémipari Ipartestület elnöke.

Az ipartestület az egyetemek, és kutatóintézetek együttműködésére is számít, hogy Magyarország szellemi termékét magyar gyártmányú termékké tudják változtatni. A szervezet a cél érdekében megyénként szeretne bizottságot felállítani, szakmai lapot kiadni, továbbá fémipari adatbázist létrehozni. A vállalkozások és a mesteremberek elérhetőségeit tartalmazó Fémipari almanach pedig az év végén jelenne meg.

Megszakítás