Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Országstratégiáról tárgyalt Lázár János és a Magyar Európai Üzleti Tanács

Az országstratégia ügyét tekintette át elsőként a Miniszterelnökség és a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) közötti együttműködést biztosító konzultációs iroda – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Kerekes László, a HEBC elnöke pénteken az MTI-vel.

A munkában a Lázár János által képviselt Miniszterelnökség, illetve a tárcák meghívott szakértői, Kerekes László vezetésével pedig a HEBC tagjai, azaz tizenöt meghatározó nemzetközi cég magyarországi vezetői vesznek részt.

A tárgyalópartnerek a pénteki ülésen áttekintették azokat a főbb területeket, amelyekben az üzletemberek gyakorlati tapasztalataikkal segíteni tudják a kormányzat munkáját és a közös célt, „Magyarország versenyképességének növelését” – írta közös közleményében Lázár János és Kerekes László.

Az első kérdéskör, amelyet megvizsgáltak, a gazdasági szereplők által is kiemelt fontosságúnak tartott országstratégia ügye volt. A konzultációs iroda először felmérte a kormányzati munka során eddig megalkotott ágazati stratégiai koncepciókat, és ezután tekinti át, hogy a programok hogyan foglalhatóak egységes, összkormányzati szintű keretstratégiába – közölték.

A Miniszterelnökség és a HEBC további témákat is kijelölt megvitatásra, így például a humán erőforrás fejlesztését és a gazdaság kifehérítésének kérdését, a Miniszterelnökség pedig ezek alapján újabb konzultációk elindítását is tervezi.

A Magyar Európai Üzleti Tanács az Európai Gyáriparosok Kerekasztalának 1998-ban alakult magyarországi üzleti tanácsa. Tagja egyebek mellett az ABB, az AkzoNobel, az Electrolux, az Ericsson, a GDF Suez, a Nestlé, a Nokia, az OMV és a Philips.

Orbán Viktor miniszterelnök és a Magyar Európai Üzleti Tanács vezetői áprilisi tárgyalásukon állapodtak meg abban, hogy konzultációs irodát hoznak létre, amely szervezeti keretet biztosíthat a folyamatos egyeztetéshez a Magyarországon működő nagy multinacionális cégekkel.

(MTI)

Megszakítás