Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Ősszel elkezdődhet Mindszenten a csatornázás

Bár Mindszenten a látványos csatornázási munkák még nem kezdődtek el, de a beruházás előkészítése javában zajlik. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a szennyvízelvezetés kivitelezéséhez még idén ősszel hozzá tudnak fogni. A településen ez lesz az elmúlt 25 év legnagyobb fejlesztése.

Mindszent képviselőtestülete még márciusban értesült arról, hogy a csatornázás kiépítését támogató pályázatuk a második fordulón is eredményesen tovább jutott. Ezt követően április végén került sor a támogatási szerződés aláírásra. Majd első fontos lépésként kiválasztották a közbeszerzési tanácsadót, aki jelenleg is azon dolgozik, hogy a közbeszerzési eljáráshoz szükséges anyagok elkészüljenek május végéig. Bár a munka még nem látványos, de a csatornázás előkészítési szakasz gőzerővel halad Mindszenten.

– Az előkészületek azért nagyon fontosak, mert ez fogja majd eldönteni a következő évek munkájának nagy részét. Ezek alapján dolgoznak majd a kivitelező cégek és az alvállalkozók. Nagyon szeretnék, ha ebbe minél több mindszenti cég tudna bekapcsolódni, hiszen számunkra az a lényeges, hogy a helyiek tudjanak dolgozni ebben a projektben és nem az ország más részéről jöjjenek ide csoportok – mondta Berta Róbert, Mindszent alpolgármestere.

A mindszenti csatornázás előkészítése már több éve tart, hiszen önerőt is igényel, amely családonként 200 ezer forintot jelent. A beruházás jelentős részét azonban uniós forrás fedezi.

– 2,9 milliárd forintot nyertünk meg pályázaton, melyhez 500 – 550 milliós önerő szükséges a lakosságtól. Ehhez jön még a kb. 900 milliós áfa, így összesen tehát 4,5 milliárdos beruházásról van szó, ami azért nagyon nagy összeg, mert az elmúlt 20 -25 évben nem fordult meg pályázat és beruházások kapcsán ennyi pénz Mindszenten – tette hozzá Mindszent alpolgármestere.

A látványos munkák a támogatási szerződésben foglaltak szerint november végén elindulhatnak, de a mindszenti képviselő testület abban bízik, hogy akár már október elején nekifoghatnak a kivitelezéshez.

Megszakítás