Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Ősszel nyílik a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ

Nyár végére elkészül a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ; a felújított kulturális centrumban ősszel bemutatkozhatnak a kistérség művészeti csoportjai, de felnőttképzési szerepet is vállal az intézmény a különböző programok mellett.

Csaknem egymilliárd forintból fejleszti Hódmezővásárhely az egykori Petőfi Művelődési Központot. A kibővített intézmény egy olyan kulturális centrummá válik, ahol különféle művészeti ágaknak biztosított a minőségi bemutatkozás, legyen szó kiállításról, színházi előadásról vagy koncertről – mondta Gajdán Bálint, a központ vezetője a pénteki sajtótájékoztatón.

A beruházás az ütemterveknek megfelelően halad, az Agóra környezetében mintegy 3000 négyzetméter térburkolat kialakítása kezdődött meg, és kiépítették az új fűtési rendszert is. Az új tánctermet és oktatótermet is magába foglaló épületben jelenleg a szakmunkák folynak, a régi épületben gépészeti munkák zajlanak. Az új színházterem mellett kialakították a szobrászudvart, a kerámiaműhelyt, a hangstúdiót, a szakköri helyiséget és a többfunkciós közösségi tereket.

A beruházás teljes költsége megközelíti az 1,2 milliárd forintot, ebből mintegy 1,1 milliárd forint az uniós támogatás. A projekt záró határideje augusztus 31.

A vállalt feladatok szerint az intézménynek multifunkcionális közösségi központként kell működnie, biztosítania a közösségi művelődés, a korszerű képzés, a szórakozás és élményszerzés funkcióit. Emellett kistérségi szintű tanácsadói és szolgáltatói feladatokat is el kell látnia. Az irányító testület az Agóra Tanács, a szakmai munkát az Agóra Fórum fogja végezni, amelynek tagjai azok a közművelődési és kulturális szakemberek, akiket az együttműködésben résztvevő kistérségi társulások – Hódmezővásárhely, Makó, Csongrád, Szentes, Orosháza – és önkormányzatok – Mártély, Mindszent, Székkutas, Fábiánsebestyén – delegálnak. A Fórum tagjait a jövő héten választják meg. Ők elsőként egy olyan pályázati rendszert dolgoznak ki, amely az érintett térség művészeti csoportjainak biztosít bemutatkozási lehetőséget az Agórában; az indulók számára egy-egy bemutatkozó napot jelölnek ki Hódmezővásárhelyen. A pályázat várhatóan május közepén jelenik meg – mondta intézmény vezetője.

Gajdán Bálint hozzátette: a modern infrastrukturális adottságokat kihasználva havonta egy-egy színházi előadást, komolyzenei és könnyűzenei koncertet terveznek. Az intézmény emellett felnőttképzési feladatot is vállalt: már felvették a kapcsolatot a Budapesti Kommunikációs Főiskolával, amellyel együttműködve elsőként kulturális szakemberek továbbképzését biztosítják, a későbbiekben pedig további oktatási lehetőséget kínálnak.

(MTI)

Megszakítás