Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Őszi Tárlat zsűrizése

Döntött a szakmai zsűri arról, hogy a beérkezett, közel 600 alkotás közül, melyek ütik meg azt a színvonalat, hogy szerepeljenek az idei, 64. Őszi Tárlaton. Az ítészek a 19 díj sorsáról is rendelkeztek.

 

– Szokatlan megoldású, kicsit a plasztikai jegyeket is alkalmazó mű, amelyet így lehetne felrakni a falra, ha bejut a kiállításba.

 

Itt még az esélyeket latolgatja Nagy Imre múzeumigazgató, aki idén is az Őszi Tárlat szakmai zsűrijének elnöke volt. Az Alföldi Galériában gyűltek össze a 64. kortárs képzőművészeti seregszemlére beérkezett alkotások. A korábbi tendenciákhoz hasonlóan ebben az évben is közel 600 műből kellett kiválasztaniuk az ítészeknek a legjobbakat. Ehhez azt a bevált módszert alkalmazták, hogy a felkért művészek és a maguktól jelentkezők munkáit első körben külön válogatták.

 

–  Ennek a válogatási rendszernek az az előnye, hogy a felkért, a vásárhelyi Őszi Tárlaton rendszeresen kiállító művészek munkáinak átválogatása után a zsűriben már kialakul egy hozzávetőleges kép arról, hogy milyen színvonalú anyagot sikerült ebben az évben összegyűjteniük. A többiek munkáját már ehhez mérten tudjuk válogatni- mondta Nagy Imre, a zsűri elnöke.

 

Hódmezővásárhely nagyon büszke arra, hogy az Őszi Tárlatnál régebbi kiállítássorozat nincs Magyarországon. Erről már Almási István polgármester beszélt a zsűrizéskor.

 

– Minden városnak, legalábbis a megyei jogú városokban van egy olyan, hogy a Város Napja. Hódmezővásárhelynek ezt nem kellett létrehoznia, hiszen 1954 óta az Őszi Tárlat mondható Hódmezővásárhely Napjának. Itt mindenki tudja, hogy október első, vagy legkésőbb második vasárnapján déli 12 órakor megnyílik az Őszi Tárlat – mondta Almási István polgármester.

Már tudható, hogy a beérkezett 584 alkotás közül a zsűri idén 195 munkát talált érdemesnek a bemutatásra, többségében festményeket. Továbbá arról is született döntés, hogy kik kapnak díjakat. Az Őszi Tárlat jelentősége ugyanis abban is rejlik, hogy a Tornyai plakettel nettó 1 millió forint jár és más, pénzjutalmas elismeréseket is kiosztanak.

 

Forrás: Vásárhelyi Televízió

Megszakítás