Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Öt éve ingyenes a HPV elleni védőoltás a vásárhelyi lányoknak

Immár hatodik alkalommal rendezték meg január 22. és 28. között az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, melynek a fő témája: „A méhnyakrák megelőzése mindannyiunk felelőssége!” Vásárhelyen már ötödik éve ingyenesen kapják meg a hetedikes lányok a három oltásból álló vakcinát, amellyel megelőzhető a halálos kór.

A méhnyakrák, a mellrák után a második leggyakoribb rosszindulatú betegség a 15 és 45 év közötti nőknél. Európában 60 ezer, míg hazánkban 1000-1200 új esetet diagnosztizálnak évente, 400-500 nő veszíti életét méhnyakrák miatt. A rendkívül magas halálozási arányt gyakran a kései felismerés okozza. Éppen ezért igyekszik a Méhnyakrák Megelőzési Hét is az öngondoskodásra felhívni a figyelmet, vagyis a rendszeres, legalább évenkénti szűrésre, illetve a már létező védőoltás beadására.

A betegség kialakulásáért a HPV, vagyis a human papillomavírus rákkeltő típusai felelősek, amelyekkel a nők 80 százaléka találkozik élete során. Sok esetben magától gyógyul a betegség a szervezet természetes immunvédekezésének köszönhetően, viszont védettség nem alakul ki a következő fertőzés ellen. A HPV vírus bizonyos magas kockázatú típusai hosszú évek alatt, akár tünetmentesen lappangva is méhnyakrákot okozhatnak.

Ezért is van kiemelt jelentősége annak a programnak, amely még 2008-ban indult el Hódmezővásárhelyen és a hetedikes lányoknak biztosítja ingyenesen az egyébként meglehetősen drága védőoltást. A három oltásból álló vakcinasorozatot az elmúlt években több mint 800 vásárhelyi általános iskolás lány kapta meg.

Megszakítás