Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Ötéves az Egészséges Vásárhely Program

Ötéves az Egészséges Vásárhely Program (EVP), a település minden polgára számára az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés területén szolgáltatásokat nyújtó átfogó kezdeményezés – közölte Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester kedden az alföldi városban.

A politikus felidézte, a hódmezővásárhelyi közgyűlés az országban elsőként szervezte meg a programot, felismerve, hogy az egészségügyi ellátórendszer valóban átalakításra szorul, de nem kórházbezárásokra, ágyszámcsökkentésre, vizitdíjra van szükség, sokkal inkább szemléletváltást kell elérni az intézményekben és az emberek körében. Az egészségmegőrzésben fontos feladata és felelőssége van a kórháznak, de még fontosabb a közösségnek, így az önkormányzatnak és magának az egyénnek is – tette hozzá.

A polgármester ismertetése szerint az EVP keretében öt év alatt 135 lakossági program valósult meg. Mintegy 2500 szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedések elleni küzdelem keretében pedig több mint 40 ezer szűrést végeztek. A humán papilloma vírus (HPV) ellen hat iskolai évfolyamban 1181 lány kapott védőoltást. A program részeként kétszáz vásárhelyinek nyújtottak segítséget a dohányzásról való eredményes leszokáshoz.

Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója elmondta, az uniós támogatásnak köszönhetően az EVP a következő években kistérségi szinten mintegy 60 ezer embert elérve folytatódik, a szolgáltatások köre is bővül.

A vásárhelyi kórházban egészségfejlesztési irodát alakítanak ki, ahol prevenciós nővér, dietetikus és pszichológus rendel majd. A kistérség lakói az egészséges életmóddal, a testsúlykontrollal kapcsolatos tanácsokat kapnak, kiemelt figyelmet fordítanak a dohányzás, az alkoholfogyasztás elleni küzdelemre, emellett sportprogramok keretében ösztönzik egészséges testmozgásra a helyi lakosokat – közölte a főigazgató.

(MTI)

Megszakítás