Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Ötszáz ember életét menthette meg a hódmezővásárhelyi véradó

A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki a százhatvanszoros véradó Héjja Józsefet. A hódmezővásárhelyi férfi a Parlamentben vehette át a magas rangú elismerést. Hazánk történetében ilyen magas kitüntetést hasonló szolgálatért még senki nem kapott. Héjja József élete során ötszáz ember életét is megmenthette, s amíg egészsége bírja továbbra is aktív véradó marad.

A Magyar Köztársasági Érdemrend a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetések közé tartozik. Az Érdemrend fokozatait olyan személyeknek ítélik oda, akik a kultúra, a tudomány, a művészet, továbbá saját szakterületük terén – Magyarország érdekeinek előmozdítása, az egyetemes emberi érdekek gyarapítása érdekében – példamutató tevékenységet folytattak. Ennek az érdemrendnek a legmagasabb fokozatát, az Arany Érdemkeresztet vehette át november 27-én a Parlamentben Héjja József, akit több mint százhatvanszoros véradásért tüntettek ki. Ilyen területen hazánk történetében még senki sem kapott ekkora elismerést.

– Az Érdemkereszt átvétele természetesen megható volt számomra, s bár Sólyom László köztársasági elnök úr nem tudott részt venni a ceremónián, de egy személyes hangvételű levélben köszönte meg nekem és társaimnak áldozatkészségünket – nyilatkozta Héjja.

Az ünnepségre közel negyven véradó érkezett, minden megyéből azok, akik a legtöbbször adtak eddig vért. Közülük is Héjja József bizonyult a legaktívabbnak, százhatvanötszörös véradásával eddig közel ötszáz ember életét mentette meg. Az első alkalomra 1966-ban került sor, akkoriban a vásárhelyi katonaságnál egészségügyis volt, ő szervezte meg a kiszállásos véradásokat. Úgy érezte itt illik példát is mutatnia, ezért az elsők között tartotta oda a karját.

– A véradást azért is tartom fontosnak, mert katonaként láttam példát rá, ha sürgősen kell a vér, milyen sokat számít, hogy nem akkor kell toborozni a véradókat. Másrészt pedig úgy gondolom, a vér nem pótolható mással, valakinek muszáj áldozatot hozni – mondta a kitüntetett.

Héjja József úgy vélekedik, minél többen és minél többet adnak, annál több ember életét mentik meg. Ameddig pedig ő maga jó egészségnek örvend, a továbbiakban is igyekszik segíteni.

Megszakítás