Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Óvodákban dolgoztak a diákok a nyári szünetben

Diákok is megismerhették a pedagógusok munkáját az önkormányzati óvodákban. A két hónapig tartó nyári munkára a 16 és 25 év közötti lányok jelentkezhettek. Legfontosabb feladatuk a gyerekekkel való foglalkozás és a közös játék volt. Az intézmények számára a kezdeményezés a pályaorientáció miatt fontos, a diákok pedig már most döntöttek: jövőre is visszamennének az óvodákba.

A gyerekek egyik csoportja az udvaron játszik, míg a többiek a kisegítő fiatalokkal az asztalnál festenek. A többi önkormányzati intézményhez hasonlóan a Malom utcai Óvodában is dolgoznak diákok a nyári szünetben. A munka júliusban kezdődött és egészen augusztus végéig tartott. A részvevőknek elsősorban az volt a feladatuk, hogy bekapcsolódjanak a gyerekek mindennapi életébe.

– Mindenféleképpen szerettem volna nyári munkát találni, hogy valami hasznossal töltsem a szabadidőmet. Mivel szeretem a gyerekeket, jött a lehetőség, hogy bölcsőde vagy óvoda. Nagyon jó választásnak találom. Szívélyesen fogadtak bennünket, és ez a hangulat most is fennáll. Részt veszünk a kerti játékokban, rajzolunk, festünk, nyakláncot készítünk, a csoportszobát is segítjük átpakolni, most pedig a dekoráció elkészítésében is részt veszünk – mondta Salgó Nóra a Németh László Gimnázium és Általános Iskola tanulója.

Az idei volt az első nyár, hogy a pedagógusi tevékenységbe tanulókat is bevontak Vásárhelyen. A 16 és 25 év közötti lányok foglalkoztatását egy, a Munkaügyi Központ által kiírt pályázat tette lehetővé. Kezdetben 8 fő alkalmazásáról volt szó, de a nagy érdeklődésre való tekintettel végül 16 fiatal állhatott munkába.

– Számunkra azért fontos, mert ez egy pályaorinentáció. A lányok betekintést nyernek abban, milyen is az óvodai élet, milyen az óvodapedagógusi munka. Azt gondolom, hogy több kedvet is kapnak ahhoz, hogy óvodapedagógusok legyenek – mondta Patkósné Dezső Katalin óvodavezető.

A kezdeményezés már most olyan sikeres, hogy az óvodák folytatnák a fiatalokkal az együttműködést, ahogyan a tanulók is visszatérnének jövőre.

Megszakítás