Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Óvodások ismerkedtek az újszülött mentőkkel

A Klauzál utcai Óvoda családi napot tartott, amelyen a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány is részt vett. A szolgálat munkatársai immár 20 éve végzik koraszülöttek mentését a Dél-Alföldön 4 megyében. Évente 1300 kis élet gyors és szakszerű ellátásáról gondoskodnak. A családi nap keretében az óvodások játékos formában ismerkedhettek meg a mentőautó berendezéseivel.

A városi gyermeknap előfutáraként újszülötteket mentő autó látogatott a Klauzál utcai Óvodába, hogy ott családi nap keretében a gyerekek és szüleik megismerhessék a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványt, amely idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.

– Ez alatt a 20 év alatt több mint 20 ezer gyermeket mentettünk meg, és talán merészség ilyet mondani, de ez tény, hogy mind a 20 ezer gyermeket élve adtuk át a végleges ellátó központba, amely elsősorban a Szegedi Gyermekklinika – mondta dr. Pintér Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány elnöke.

A szolgálat azért Hódmezővásárhelyen ünnepelte 20. születésnapját, mert annak idején dr. Kószó Péternek volt az érdeme, hogy megalakult, és elkezdte munkáját az alapítvány.

– Olyan kezdetleges volt a koraszülötteknek és a beteg újszülötteknek a szállítása, amelynek következtében sokan meghaltak vagy olyan maradandó károsodást szereztek az elégtelen mentőszállítás miatt, amely egy életre megpecsételte nemcsak a gyerekek, hanem az egész család életét – mondta dr. Kószó Péter alpolgármester.

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat jelenleg a dél-alföldi régióban, három megyét lefedve végzi munkáját és éves szinten mintegy 80 millió forintból gazdálkodik. Működésük 70%-át állami költségvetés fedezi, a fennmaradó 30 millió forintot pedig az adó egy százalékából vagy adományokból próbálja az alapítvány összegyűjteni. Az újszülött mentőszolgálat vezetése ezért is vállalkozik szívesen a családokkal való személyes találkozásra, mert ha megismerik munkájukat, akkor az a tapasztalat, hogy sokszor segítenek is, mint ahogyan ezen a vasárnap a Tiszta Szívvel Egyesület is teszi.

– Azon kívül, hogy ünnepeljük a gyerekeket, örülünk a gyerekeink egészségének, gondolunk azokra is, akik segítségre szorulnak születésük után. Mi az alapítványként azzal tudunk ehhez hozzájárulni, hogy a felállított standunkon saját lógóval ellátott termékeket, pólókat, bögréket, kistányérokat fogunk árulni és annak a teljes bevételét adjuk át a szegedi alapítványnak működésre – mondta dr. Lázárné Megyeri Zita, a Tiszta Szívvel Egyesület kuratóriumi elnöke.

Az Önkormányzat, a Tiszta Szívvel Egyesület és a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előtti színpadon vasárnap tartotta gyermeknapját, ahol színes forgatag várta a családokat. A gyerekek többek között bábszínház, kézműves foglalkozások és zenés játékok közül választhattak, a nap háziasszonya Szinetár Dóra volt.

Megszakítás