Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Óvodát épít a hódmezővásárhelyi önkormányzat Mezőváriban

Új óvodát épít a hódmezővásárhelyi önkormányzat  Mezőváriban, az erről szóló előszerződést szerdán írta alá a két település polgármestere a kárpátaljai községben.

Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester a megállapodás aláírása előtt felidézte, az alföldi város közgyűlése május végén döntött arról, hogy óvoda építését kezdeményezi a 3400 lakosú Mezővári községben, a várhatóan százmillió forintos beruházás érdekében pedig adománygyűjtést indítanak. A politikus közölte, a város felhívására eddig ötszázan, magánszemélyek, vállalkozások, civil szervezetek csaknem negyvenmillió forintot adtak össze.

Az előszerződés lehetővé teszi az előkészítő munkák és a tervezés elindítását. Az engedélyes tervek elkészültével pedig a beruházás pontos költségei is meghatározhatók lesznek majd – tudatta a polgármester.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke elmondta, a 3400 lakosú településen sok gyermek születik, a szülők elfoglaltsága miatt pedig korán elkezdenek óvodába járni, így az intézmény a bölcsőde szerepét is betölti.

A Mezőváriban lakók régi álma, hogy új, korszerű óvoda épüljön, és ebben sietettek segítségükre a hódmezővásárhelyiek. A régi monumentális épületet még 1985-ben a helyi termelőszövetkezet emelte. Az óvodában a központi fűtés pedig talán, azóta nem volt bekapcsolva, mióta az országot Ukrajnának hívják – fogalmazott a püspök.

A tervek szerint a száz férőhelyes óvoda épületének tulajdonosa és az intézmény fenntartója az egyházkerület lesz. A helybeliek igyekezetükön, tettrekészségükön kívül csak munkás két kezüket tudják a kezdeményezés mellé tenni, így nagyon fontos számukra Hódmezővásárhely és az ott élők támogatása – hangsúlyozta Zán Fábián Sándor.

Salamon Elemér, aki tizenhárom és fél éve irányítja polgármesterként Mezővárit kifejtette, amennyiben az október 25-i helyhatósági választásokon elnyeri a faluban élők támogatást, mindenben segíteni fogja az építkezést. Ezek közül a legfontosabb a telek biztosítása, az ehhez szükséges területet a település átadja majd az egyházkerületnek.

Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) hódmezővásárhelyi alpolgármester közölte, az új óvoda javára folytatódik a gyűjtés. Annak érdekében pedig, hogy az adakozó nyomon követhessék, miként használják föl pénzüket, egy honlapot hoznak létre, melyen képekkel, hírekkel bemutatják majd az előkészületeket és az építkezést.

Forrás: MTI

Megszakítás