Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Pályázati lehetőséget hirdetnek fiataloknak vállalkozásuk beindításához

A magyar  kormány még 2010-ben, megválasztása évében tűzte ki célul egymillió új munkahely megteremtését. Az ezt szolgáló intézkedések egyike az a pályázat, amely a fiataloknak segít a vállalkozóvá válásban. Erről tartottak fórumot a Városházán.

Csongrád megyében második alkalommal rendezett fórumot a Széchenyi Programiroda, hogy támogassa a fiatalok vállalkozóvá válását. Egy, a kormányzat munkahelyteremtési törekvéseit szolgáló pályázat a 35 év alattiaknak segít ugyanis abban, hogy 90 százalékos uniós támogatással saját vállalkozásukat elindíthassák. Ha valaki egyéni vállalkozóként kíván tevékenykedni, akkor hárommillió forintos támogatást igényelhet, társas vállalkozás esetében ez az összeg megduplázódik, tehát hatmillióra módosul. A pályázatban azonban csak olyan személy vehet részt, aki nem rendelkezik saját vállalkozással és társas vállalkozásban sincs többségi tulajdona.

– Ezt az uniós támogatást nem ajándékként kell felfogni, hanem egy olyan életképes ötletet kell kitalálni, amely megvalósítható, fenntartható és olyan működő, üzemeltethető vállalkozást tud az egyén létrehozni belőle, amely biztos megélhetést nyújt saját maga, illetve a családja számára – mondta dr. Bakos Tamás Gábor vállalkozásfejlesztési tanácsadó.

A pályázatot a pályázó saját maga kell, hogy elkészítse, saját ismeretei alapján. Ehhez azonban segítséget is kap.

– Két lépcsőből áll a pályázat benyújtása: első körben a pályázóknak részt kell venniük egy regionális képzésen. Ennek keretében vállalkozói alapismeretekre tehetnek szert. A pályázat benyújtásának előfeltétele ezen képzés sikeres elvégzése. A képzés végén egy saját üzleti tervet kell elkészíteni, az lesz jogosult a pályázat benyújtására, akinek az üzleti tervét elfogadják – magyarázta a tanácsadó.

A város is arra biztatja a fiatalokat, hogy próbálkozzanak, hiszen sikerük a gazdaság növekedéséhez is hozzájárul.

– Egy ország annál erősebb, minél erősebb a kkv-szektor, ez a polgárosodást is elősegíti. Próbálkozzanak a vállalkozói piacon, próbálják ki a képességeiket, ehhez az állam, az, ország és az önkormányzat is minden segítséget megad – mondta dr. Kószó Péter alpolgármester.

A pályázatok beadására június 3-tól lesz lehetőség.

Megszakítás