Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Paradigmaváltás az egyházpolitikában

Érték és közösség – Egyházpolitika a XXI. században címmel tartottak közéleti fórumot a Bethlen Gábor Református Gimnázium Olvasótermében. A rendezvényen Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, majd Szászfalvi László egyházi, kisebbségi és civil kapcsolatokért felelő államtitkár előadását hallhatták az érdeklődők.

Hódmezővásárhely Önkormányzata és az Ótemplomi Református Egyházközség szervezésében került sor az Érték és közösség című közéleti fórumra a Bethlen Gábor Gimnázium Olvasótermében. A 21. századi egyházpolitikával foglalkozó rendezvényen Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt.

Szászfalvi László, egyházi, kisebbségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár vásárhelyi előadása a háromnapos, Bács-Kiskun, illetve Csongrád megyében zajló körútjának fontos állomása volt, nemcsak Lázár János meghívása, hanem személyes kötődése miatt is.

– Idekötnek bizonyos családi szálak. Földeákon nőttem fel, édesapám ott volt református lelkipásztor, édesanyám tanítónő. Édesapám a vásárhelyi lelkészi körzethez tartozott – mondta Szászfalvi László.

Az államtitkár szerint 2010 tavaszán fontos döntés előtt állt a kormány, az egyházpolitika terén is paradigmaváltásra volt szükség, hiszen a korábbi kommunista-szocialista hatalmak az egyházak szerepét alapjaiban rengették meg.

– Decemberben az új egyházi törvény elfogadásával a paradigmaváltás megtörtént, amely az új alaptörvényre épül. Az egyházi intézmények számára az egyenlő finanszírozás elvét megvalósítottuk. Költségvetési előirányzatokat tudtuk emelni – mondta Szászfalvi László.

Az államtitkár véleménye szerint a vallási felekezetek nélkül nem lehet a társadalom építését megvalósítani, ezért az egyházpolitika legfontosabb feladata, hogy a múlt rendszer emlékét eltörölve megindítson egy párbeszédet a kormány és az egyházak között, és ismét helyreálljon a bizalom.

Megszakítás