Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Parlagfű allergia mellett veszélyes lehet a görögdinnye is

Magyarországon két és félmillió ember allergiás, közülük minden második a parlagfű miatt szenved. Ennek az Amerikából érkező növénynek a virágpora júliustól szeptemberig okozza a legtöbb kellemetlenséget. Megelőzni nem, ám kezelni és a panaszokat minimalizálni nagyon jó hatékonysággal lehet ennél az allergiatípusnál.

Orrdugulás, vizes orrfolyás, szájpadlásviszketés, könnyezés és köhögés – ezek a legjellemzőbb tünetei a parlagfű allergiának. Az elmúlt években egyre szaporodott a betegek száma – mára Magyarországon több mint egymillió ember szenved a parlagfű miatt. Egy kis odafigyeléssel is jelentősen csökkenthetők a panaszok, súlyosabb esetekben viszont gyógyszeres kezelést javasolnak a szakemberek.

– Figyelni kell a pollenjelentést, s amikor koncentráltabban jelentkezik az adott egyénre veszélyesebb pollen, ott egy-két héttel előtte el kell kezdeni a terápiát – figyelmeztet dr. Fodor Gabriella, fül-, orr-, gégész szakorvos.

Az allergia ellen létezik ún. immunterápia is, amely szoros orvosi kontroll mellett, több éven át alkalmazva – a betegek egy bizonyos csoportjánál – végleges megoldás lehet a betegséggel szemben.

A legveszélyeztetettebb korcsoportot a fiatal felnőttek jelentik, közülük kerül ki a legtöbb új allergiás beteg. Számukra azt javasolja a szakorvos, hogy az étkezésre is figyeljenek oda, egyes ételek ugyanis fokozzák az allergia tüneteit.

– A nyári szezonban érdemes odafigyelni az étkezésre is, ugyanis vannak táplálék keresztallergiák is. Például egy parlagfű allergiásnak a görögdinnye fogyasztása szezonban nem ajánlatos, mert akár garat-gége ödéma is felléphet az étkezést követően – tette hozzá Fodor Gabriella.

Kevésbé veszélyes étek, de szintén gondot okozhat a parlagfű allergiában szenvedőknek az alma, a banán, az uborka, a cukkini, a zeller és a napraforgó.

Manapság egyre több helyen olvasható, hogy a parlagfű nem is kártékony, éppen ellenkezőleg, jótékony hatású növény. A „kutyaharapást szőrével” elven működő terápiáktól azonban a szakember minden allergiást óva int, hiszen akár életveszélyes tünetek is felléphetnek.

Megszakítás