Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Példaértékű a vásárhelyi Minden Nap Kultúra program

A vásárhelyi Minden Nap Kultúra programnak országos mintaprojektnek kell lennie! Így értékelte Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi főosztályvezetője a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ által összeállított szakmai csomagot. Az oktatási intézmények képviselői az interaktív tananyagcsomagokat a héten kapták meg a Városháza dísztermében.

A Minden Nap Kultúra elnevezésű program óvodás kortól egészen az érettségiig teremt majd lehetőséget a kultúrával való rendszeres találkozásra Hódmezővásárhelyen. A speciális oktatócsomag megalkotása közel egy éves szakmai munka eredménye. Ennek köszönhetően négy korosztálynak hat helyszínen, négy nagy tematikában összesen 79 különböző foglalkozást kínálnak a pedagógusok.

– A programnak a város kulturális értékeinek a bemutatása a célja olyan kulturális sétákon keresztül, amelyek során a történelmi, a néprajzi, a festészeti és az irodalmi értékekre lehet felhívni a figyelmet. Ezek azok az értékek, amelyek a város arculatát több száz éven át meghatározták. Mi most ezt a híres vásárhelyiséget próbáljuk meghatározni, és ezzel az oktatóprogrammal átadni – mondta Walterné Böngyik Terézia szakmai vezető.

A szakmai csomagokat a vásárhelyi oktatási intézmények képviselői szerdán délután kapták meg a Városháza dísztermében, ahol Dr. Kószó Péter alpolgármester többek között a város küldetéstudatáról és a pedagógusok fontos szerepéről beszélt.

– A kultúra az, amelyre lehet támaszkodni, amely távlatossá teheti a várost. Ez nemcsak a jelennek szól, és nemcsak a múlt megbecsülését jelenti, hanem egy olyan érték átmentése zajlik, amelyet az Önök segítségével szeretnénk továbbadni a felnövekvő, fiatalabb nemzedék számára – mondta Dr. Kószó Péter alpolgármester.

Az eseményen Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztályának vezetője is részt vett, aki szerint ennek a vásárhelyi oktatócsomagnak országos mintaprojektté kell válnia.

– A városvezetés részéről is ez egy példaértékű kezdeményezés, hogy ezt a kötelességet felvállalta. Bár nem is lehet kötelességként megfogalmazni ezt a fajta hozzáállást, amit Vásárhelyen a honatyák megtettek. Jó lenne, ha ez olyan lendületet adna a többi településnek is, hogy hasonló úton indulnának el – mondta Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának vezetője.

A szakember szerint a program erőssége abban rejlik, hogy a gyerekek sétára való invitálása egyszerre buzdít aktivitásra és élményszerzésre, amelyben egyszerre a játékosság, a sokoldalú ismeretanyag átadása, valamint a hitelesség is megtalálható.

Megszakítás