Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Példaértékű városi csapadékelvezető rendszer épül ki

Csapadékvizes konferenciát rendeztek ma a Városházán, ahol többek között az eső- és belvíz-elvezetési projekt fontosságáról és a csapadékvíz felhasználásának jelentőségéről is szó esett.

 

Közel 1 milliárd forintból újul meg a Csúcs, Béketelep, Tabán és Kincses-telep városrészek csapadék- és belvíz-elvezetésének fejlesztése. A projekt részeként felújítják az érintett utcák árokrendszerét, valamint a Régi Kenyere-éri csatorna kapacitása is bővülni fog. A beruházás célját Hegedűs Zoltán alpolgármester emelte ki a mai konferencián.

 

„Rendszeresen azt tapasztaljuk, hogy előfordulnak olyan pillanatok, amikor leszakad az ég, és nagyon rövid idő alatt nagymennyiségű csapadék zúdul Hódmezővásárhelyre. Egyre többször okoz ez problémát. Különösem azokban a városrészekben, ahol ez a projekt megvalósul. A Területi Operatív Programnak köszönhetően közel egymilliárd forintot tudunk fordítani ezeknek a problémáknak a megelőzésére”- hangsúlyozta Hegedűs Zoltán alpolgármester.

 

Az alpolgármester köszöntője után neves előadók szólaltak fel, köztük Novák Gyula, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója, aki a csapadékvizek kártétel elleni megoldásait ismertette az érdeklődőkkel.

 

„Amikor csapadékhiányos időszak van, lehetőség szerint tartsunk vissza ezekből a csapadékvizekből. Egy komplex rendszer készül Hódmezővásárhelyen, amelynek az első és a második ütemében a Kenyere-éri csatorna, illetve a város északi részén kiépülő csapadékvíz elvezető rendszernek a megépítése valósul meg, s ehhez kapcsolódik majd a Hódtó-Kis-Tiszai csatornánál – Vásárhely szélén – egy csapadékvíz-tároló. A városból érkező vizeket visszatartjuk, és ezzel tesszük lehetővé, hogy egy komplex, korszerű csapadékvíz gazdálkodás valósulhasson meg Vásárhelyen”- emelte ki Novák Gyula, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója

 

A konferencián kiderült, hogy egy példaértékű városi csapadékelvezető rendszer épül ki. Továbbá a konferencia kitért a csapadékvíz gyűjtésének és környezettudatos felhasználásának fontosságára is. A tiszta víz a XXI. század olaja – fogalmazta meg előadásában Walterné Böngyik Terézia, a Környezeti Információs Központ szakmai vezetője.

 

„Egy olyan kulcskérdés van a kezünkben, amely elősegítheti azt, hogy a tiszta ivóvíz helyett, amelyet mi öntözésre használunk, vagy éppen mosáshoz, főzéshez, vagy éppen a wc- öblítéséhez, ezek helyett esővizet is fel tudnánk használni. A mai konferencia hivatott azt népszerűsíteni, hogy figyeljünk fel rá, hogy az ivóvíz közel ötven százalékával spórolhatunk. Ez természetesen anyagi, valamint a Föld vízkészletének megtakarítását is jelenti”- hívta fel a figyelmet Walterné Böngyik Terézia, a Környezeti Információs Központ szakmai vezetője.

 

Az előadó hozzátette: óriási különbség észlelhető a napi vízfelhasználásban világszerte. Egy mai modern személy Magyarországon naponta közel 150 litert használ el, míg az amerikai kontinensen ez 400 litert is jelent, de egy afrikai országban 22 liter. A felhasznált tiszta ivóvizet számos alkalommal lehetne helyettesíteni csapadékvízzel, amelyre már van technológia, és 4-8 éven belül megtérül.

Megszakítás