Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Pénteken kezdődik a nemzeti emlékezet hete Hódmezővásárhelyen

Pénteken kezdődik Hódmezővásárhelyen az Emlékpont őszi rendezvénysorozata, a nemzeti emlékezet hete; október 19. és november 4. között az 1956-os forradalomra emlékeznek az országban egyedülálló programsorozattal a dél-alföldi városban – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Grezsa István (Fidesz) önkormányzati képviselő a 2006-ban életre hívott program ötletgazdája elmondta: a középpontban a fiatalok állnak, hiszen 1956 vitathatatlanul a pesti srácok és a fiatalság forradalma volt, „ezért itt élő megemlékezést szeretnénk, nem pedig csak egy formális nemzeti ünnepet”.

A rendezvénysorozat keretében ezért rendhagyó múzeumpedagógia foglalkozásokon és emlékező beszélgetéseken keresztül a fiatalabb generáció is betekinthet egy már letűnt korszak világába. A rendezvények lehetőséget nyújtanak a kommunista diktatúra elszenvedőinek, hogy beszéljenek emlékeikről, a jelen nemzedékének pedig, hogy mindezekből tanuljon – mondta a képviselő.

Ebben az évben a programsorozathoz kötik az 1989-es romániai forradalom eseményeit is. A pénteki, kezdő eseményen a forradalom vásárhelyi mártírjára, Tóth Sándor gépkocsivezetőre emlékeznek.

A rendezvénysorozat háttéranyaga szerint Hódmezővásárhely lakói a temesvári felkelés 1989. december 17-ei kirobbanásától kezdve élénk figyelemmel és nagy együttérzéssel követték az események alakulását. December 22-én Romániáért, Erdélyért címmel tartottak adománygyűjtést a felkelés megsegítésére a vásárhelyi Kossuth téren. Az összegyűlt adományokkal még aznap este segélyszállítmány indult Arad érintésével az ostromlott Temesvárra. A szállítmányt a 44 éves, háromgyerekes férfi vitte. December 23-án hajnali 2 órakor az aradi újhíd feljárójánál a sofőrre – máig tisztázatlan körülmények között – terroristák támadtak, és halálos lövés érte. A vásárhelyi mártír holttestét december 27-én hozták haza. Temetésére 1990. január 3-án került sor, százak kísérték utolsó útjára a romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozatát. Mártíromsága azóta is összekötő kapocs Arad és Vásárhely között, a két város vezetői közösen róják le tiszteletüket Tóth Sándor emléke előtt.

Mészáros Tamás, az Emlékpont történésze feldolgozta a tragikus történetet. A kutatás fényt derített arra a tényre is, hogy Tóth Sándorra véletlenül, sorsszerűen esett a választás: eredetileg egy másik sofőr vállalta a temesvári fuvart, ő azonban otthon felejtette az útlevelét.

Az Emlékpont szervezésében lesznek kerekasztal-beszélgetések, megszólalnak a korabeli események szemtanúi és szereplői, kamara-kiállításon mutatják be a kommunista blokk legnagyobb szovjetellenes felkelésének pillanatait, valamint könnyű- és komolyzenei koncerteken szólalnak meg a szabadság dalai. A programsorozat november 4-én, a nemzeti gyásznapon Wittner Mária 56-os halálraítélt, országgyűlési képviselő emlékező gondolataival ér véget.

(MTI)

Megszakítás