Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Poénok és poémák Jordán Tamás előadásában

Poénok és poémák hangoztak el Jordán Tamás önálló estjén a Bessenyei Ferenc művelődési Központ színpadán. A színi direktor az általa átélt vicces történeteket mesélte el a közönségnek, melyeket a magyar irodalom legszebb verseivel egészített ki. A színész a stand up comedy műfajának újragondolásáért megkapta a Vidor Fesztivál különdíját.

A stand up műfaj régi keletű, csak a kifejezés az új, mondta Jordán Tamás vásárhelyi önálló műsorán a közönségnek. A szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója azt is bevallotta, hogy míg a régi nevettetőket nagyon szerette, addig a stand up mostani képviselőinek vicceit nem mindig érti. Ezért úgy döntött, létrehozza saját showját, amelyben poénok és poémák váltják egymást.

– Sereg jó történetem van, amelyek közé verseket csempészek. Ezt úgy kell elképzelni, mint a trójai falovat. A faló a sztorik halmaza, nagyon jól néz ki, az emberek egyre közelebb merészkednek hozzá, tetszik nekik, és akkor egy váratlan pillanatban kinyílik a faló ajtaja vagy oldala, és kilép Kosztolányi, Babits és József Attila. De akkor már ott vannak, és nincs menekvés, akkor már megkapták a verseket is – mondta Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója.

Az est során a közönség a színész életéből számos vicces történetet ismerhetett meg, melyek többek között azokból a szituációkból adódtak, amikor tudta, hogy ismeri az illetőt, csak azt nem tudta honnan. Jordán Tamás amilyen lazán mesélte saját sztoriját, ugyanolyan stílusban szavalta el a verseket is, hiszen szerinte a költeményeket nem kell feszengve előadni.

– A költők is stand up comedysek. Ahogy a nevettetők elmondják, mint éreznek és gondolnak, a költők is ugyanezt teszik, ők is elmondják, miről gondolkodnak. Ezért a versek előadása is lehet olyan, mint a stand upnak a része, úgy mondom el őket, mintha benne lennének a sztoriban – tette hozzá Jordán Tamás.

A stand up műfaj újraértelmezéséért Jordán Tamás idén megkapta a Vidor Fesztivál különdíját. A vásárhelyi est végén az érdeklődők nemcsak élménnyel távoztak, hanem a versek listáját is magukkal vihették, melyet a színész mindenkinek személyesen adott át.

Megszakítás