Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Prevenciós előadást tartottak a dohányzásról az egészségfejlesztési program keretében

A dohányzásról tartott prevenciós előadást dr. Fejes Kinga szakorvos a Bethlen Gábor Református Gimnázium olvasótermében.  A fül-orr-gégész a legújabb kutatási eredményeket és az általa diagnosztizált eseteket is elriasztó példaként vonultatta fel a diákok előtt.

A Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány több mint kilencmillió forintot nyert egészségfejlesztési programjának megvalósítására. Ennek keretében többek között csoport és klubfoglalkozásokat, illetve gyakorlati tréningeket tartanak a város valamennyi 12 és 19 év közötti fiatalja számára, emellett prevenciós előadásokat is hallhat az érdeklődő diákság. Első alkalommal dr. Fejes Kinga adjunktus, fül- orr-gége szakorvos a dohányzással kapcsolatban tartott előadást.

– Minden áldott nap találkozom a dohányzás káros, betegségokozó hatásával: a kisebbekkel, illetve a tragédiákkal. Azt gondoltam, hogy már mindent tudok róla. De a hozzászokás nagyon gyors volta még a számomra is riasztó, hiszen négy szál cigaretta után az ötödik már hozzászokásból van – mondta dr. Fejes Kinga.

A szakember szerint a prevenció a legfontosabb, mert ha a hozzászokás már kialakult, és a szenvedély daganatos megbetegedést okozott, a páciensnek nemcsak a rákkal, de a függőségével is meg kell küzdenie. Ez utóbbi időnként olyan erős, ami az életösztön fölé kerekedik.

– Volt egy férfi, aki ült velem szemben, és diagnosztizáltam a székben a daganatos megbetegedését. Egy rekedtséggel érkezett hozzám. Ártalmatlan tünetnek vélte, nem fájt semmije, még csak nem is köhögött. Amikor elmondtam neki, hogy daganata van, amelyet sürgősen meg kell operálni, ahhoz, hogy az életét meg tudjuk menteni, azt kértem, hogy innentől kezdve ne gyújtson rá, mert a betegségét ennek köszönheti, akkor azt mondta, hogy ő erről nem tud lemondani – tette hozzá dr. Fejes Kinga.

Novemberben életvezetési kompetenciákkal, stressz kezeléssel és lelki egészségvédelemmel kapcsolatos előadásokat hallhatnak majd az egészségfejlesztési program keretében a diákok.

Megszakítás