Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Prevenciós rendelőket nyit az Egészséges Vásárhely Program

Egészségfejlesztő és prevenciós rendelők nyílnak januártól az Erzsébet Kórház L épületében. Az egészségtudatos magatartás formálására az Egészséges Vásárhely Program 125 millió forintot nyert egy európai uniós pályázaton. A két évig tartó projekt keretében bővül a szűrések köre, de előadások, főzőműsorok és ingyenes sportolási lehetőségek is segítik az egészséges életmód kialakítását és a betegségmegelőzést.

Egy TÁMOP pályázatnak köszönhetően 125 millió forintból egészségfejlesztő és prevenciós rendelők nyílnak Hódmezővásárhelyen. Az idén öt éves születésnapját ünneplő Egészséges Vásárhely Program így tovább bővítheti kínálatát.

– Ilyen az emlőszűrés, amiben nagyon jó helyen álunk. Ezt nekünk csak fejlesztenünk kell, hiszen már kialakítottuk. A méhnyak szűrése is ide tartozik, amiben viszont Hódmezővásárhelynek nagy feladata van. Szeretnénk ugyanis az Országos Tisztiorvosi Hivatalnak a pályázati felhívásához csatlakozni és a méhnyak szűréssel is legalább olyan intenzíven foglalkozni, mint az emlőszűréssel. Ezenkívül a vastagbélszűréssel is foglalkoznunk kell – mondta Gyurisné Pethő Zsuzsanna az EVP programigazgatója.

A kétéves program keretében az érdeklődők a lelki egészségről, a szenvedélybetegségekről, vagy akár a mozgás fontosságáról is kaphatnak tájékoztatást. 

– Egészségmagatartás formálás keretében szeretnénk a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban egy 20 alkalmas előadássorozatot tartani, amelyre az egészséges életmóddal foglalkozó előadókat hívnánk meg. Olyanokat, akik saját szakterületükön kiemelkedő eredményeket értek el és tudásukat át is tudják adni a lakosság számára – tette hozz Gyurisné Pethő Zsuzsanna.

A projekt részeként legalább 12 részből álló főzőműsor is lesz, amely megvalósításához a HISZK Corvin Mátyás Tagintézményének tanárai és diákjai nyújtanak segítséget. Az érdeklődők emellett különböző tornatermi és szabadtéri ingyenes mozgásformák közül is választhatnak. A Kistérségi Egészségfejlesztési Iroda januárban a Kórház L épületében, a Környezeti Információs Központ alatt nyitja meg kapuit.

Megszakítás