Kedves Látogató, üdvözöljük a
"A Szabadság tér 93., Magvető utca 2. és Malom utca 25. szám
alatti óvodai intézmények energetikai korszerűsítése"

című pályázat projekt honlapján.

 

Projekt leírás

        Hódmezővásárhely Megyei Jogú Városa 2013-ban sikeresen nyújtotta be a KEOP-5.5.0/A/12-2013-0254 azonosítószámú „A Szabadság tér 93., Magvető utca 2. és Malom utca 25. szám alatti óvodai intézmények energetikai korszerűsítése” című pályázatát. E projekt keretében a Szabadság téri, Magvető utcai és a Malom utcai óvodai épületek energetikai korszerűsítése valósul meg. A fejlesztés 148 246 358 Ft-ból valósul meg, ebből az elnyert támogatás összege 126 009 404 Ft. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.  A kivitelezési munkálatok 2014. március 17-én kezdődnek meg és várhatóan 2014. augusztus 31-én fejezódnek be.

A fejlesztés során ablakcsere, fűtéskorszerűsítés, ezen belül kazáncsere, valamint a határoló falak hőszigetelővel történő külső hőszigetelés történik meg. Ezek által minden esetben az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése valósul meg. A projekt célcsoportját az intézményben dolgozó pedagógusok és óvodások jelentik, akiknek a fejlesztés által nő a komfort érzete. A projekt közvetett célcsoportja a fenntartó, mivel anyagi forrást kell biztosítani az óvodai épületek rezsi költségeire: a fejlesztés által megtakarított forrásokat más, neveléssel kapcsolatos fejlesztésre tudja fordítani. Az elmúlt évek energia árváltozásai egyre nagyobb fenntartási terhet jelentenek, így ez okból is elengedhetetlenné vált az épületek korszerűsítése.

A fejlesztés során megvalósul a nyílászárók cseréje háromrétegű üvegezéssel, higrosztatikus résszellőzőkkel; a födém lépésálló szigetelése, párazáró fóliára helyezve; fűtéskorszerűsítés, és a kazán lecserélése; a radiátorokra termosztatikus szelepek kerülnek felhelyezésre; a határoló falak Nikecell hőszigetelővel történő külső hőszigetelése, nemes vakolattal ellátva; a használatos meleg vizet pedig egy gázüzemű, indirekt fűtésű tárolóra történő cserével kerül korszerűsítésre.

Várható eredmények:

Az üvegházhatású gázok kibocsátás csökkenése:

  • Malom utcai óvoda esetében: 13,56 t/év (régebbi épület), 13,83 t/év (újabb épület)
  • Szabadság téri óvoda esetében: 11,39 t/év
  • Magvető utcai óvoda esetében: 15,76 t/év

 

A Szabadság tér 93., Magvető utca 2. és Malom utca 25. szám alatti óvodai intézmények energetikai korszerűsítése -
KEOP-5.5.0/A/12-2013-0254