Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Pulitzer Józsefre emlékeztek

„A sajtó legfőbb küldetése nem csupán a hírközlés, hanem a közszolgálat”- írta Joseph Pulitzer, vagy, ahogy mi magyarok ismerjük: Pulitzer József. A Makón született sajtócézár életéről és munkásságáról az Emlékpontban dr. Halmágyi Pál múzeumigazgató beszélt az érdeklődőknek.

Mi a közös a hagymában és a sajtócézárban? Erre keresték a választ azok, akik tegnap ellátogattak az Emlékpontba, ahol a neves újságíróról, Pulitzer Józsefről, Makó város híres szülöttjének életéről, munkásságáról és emlékezetéről dr. Halmágyi Pál, a makói József Attila Múzeum igazgatója tartott előadást. Az igazgató bemutatta az érdeklődőknek az általa publikált kiadványt is, amely méltó módon állít emléket Pulitzer Józsefnek.

– Pulitzer József halálának 100. évfordulója adta az apropót, hogy összegyűjtsem a makói Pulitzer-kultusz kialakulásának dokumentumait, amelyek a teljes elhallgatásból a mostani teljes elismerésig vezetnek. Közismert, hogy a korábbi társadalmi rendszerben az amerikai újságkirály, sajtócézár, dollármilliomos nem volt népszerű a szocializmusban. A rendszer és felfogás megváltozott, és mára Makó városa emléket állított Pulitzernek – mondta dr. Halmágyi Pál múzeumigazgató.

Az alföldi városban született amerikai újságíróról és kiadóról, sajtómágnásról elnevezett, hazai újságíróknak átadott emlékdíjat a Pulitzer-örökösök hozzájárulásával 1989-ben Fábry Pál New Orleansban élő magyar üzletember alapította. A díj sok szempontból hasonló az amerikai Pulitzer-díjhoz, működését tekintve azonban független ezektől.

Megszakítás