Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Rendezettebb, ésszerűbb betegutakat eredményez az egészségügyi átszervezés

A rend felé történő elmozdulást és egyértelmű betegutakat eredményez a július elsejétől életbe lépő egészségügyi átszervezés –mondta dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház főigazgatója. Vasárnaptól egy hónapos átmeneti időszak lép életbe, amely alkalmat ad a felmerülő problémák orvoslására, illetve a rendszer bejáratására.

Új struktúra alakul ki az egészségügyi ellátásban – ez a változás lényege. Az új szabályozás rögzíti, hogy mely intézmények, mely szakmaterületeken, milyen progresszivitási szinten láthatnak el feladatokat, és ehhez területi kötelezettséget is rendelnek. Létrejön egy országos várólista is, amelynek köszönhetően követhetővé válnak a betegutak, és a párhuzamosságok is kiszűrhetők.

– A rend felé történő elmozdulást jelenti mindez. Eddig is volt beutalási rend az intézményekben, de ez mostantól egyértelmű és a betegutak tekintetében ésszerűbb, szabályozottabb ellátást fog jelenteni – mondta dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház főigazgatója.

A következő egy hónap átmeneti időszak, ami azt szolgálja, hogy az esetleges hibák kiszűrésre kerüljenek, és bejáratódjon az új rendszer. Ez idő alatt sem maradhat egyetlen beteg sem ellátás nélkül még akkor sem, ha éppen nem a területileg illetékes intézménybe kerül.

– Mi is folyamatosan tájékoztatjuk a háziorvosokat, a beutalóinkat az aktuális beutalási rendről és ellátásról, de az átmeneti időszak nem jelenthet problémát és nem okozhat olyan gondot, mint amiről a 2007-es időszakból emlékszünk. Mi mindenkit fogadunk, aki hozzánk érkezik – tájékoztatott dr. Kallai Árpád.

A vásárhelyi kórházban nem csökken, sőt bővül az ellátás. Mindemellett megoldódik Mindszent problémája is, vagyis a Tisza parti település lakossága is az Erzsébet Kórházhoz tartozik a jövőben. A vásárhelyi és a makói kórházak integrációja pedig mindkét intézmény megerősödését eredményezi – összegezte a főigazgató.

Megszakítás