Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Rendhagyó tanóra a Szent Korona hazatérésről az Emlékpontban

Több mint három évtizednyi, távollétet követően, 1978. január 5-én érkezett meg a Ferihegyi repülőtérre a Szent Korona, melyet másnap a magyar népnek adott vissza az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere. Az évfordulóra emlékezve tegnap délután Kerecsen László koronaőr rendhagyó tanórán mutatta be az Emlékpontban a Szent Korona hazatérésének történetét, a koronázási ékszer bonyolult szimbólumrendszerét.

A Szent Koronát és a koronázási ereklyéket a II. világháború idején, 1944 októberében a budai Várban ásták el a Magyar Királyi Koronaőrség tagjai. Az előrenyomuló szovjet csapatok elől a királyi ékszert Veszprémbe, Kőszegre, aztán Velembe szállították, majd 1945. március 27-én a koronaőrök Ausztriába menekítették, végül a németországi Heidelbergig, az amerikai hadsereg ottani főhadiszállásán helyezték el.

A Szent Korona 20. századi kálváriáját és hazatérésének történetét Kerecsen László, a Magyar Koronaőrök Egyesületének tagja mutatta be az Emlékpontban, ahol a korona díszítését és szimbólumrendszerét is elemezte.

– Minden, ami mi vagyunk, az megtestesítődik a koronában. Akkora üzenethalmaz van benne, akkora adat, hogy egy élet is kevés lenne hozzá, hogy megértsük, ezért sokan egy-egy részét próbálják kutatni.

– Számmisztikája van, az , hogy miért piros-fehér-zöld, az is kódolva van benne, hogy mekkora a holdnak a napról való távolsága, az is kódolva van benne, hatalmas tudás van benne, amit nyitott szívvel és lélekkel lehet csak megérteni – mondta Kerecsen László.

Az Egyesült Államokba szállított kincseket 1945 és 1953 között nyolc különböző helyen tartotta az amerikai hadsereg, majd hazatérésig a Kentucky állambeli Fort Knox katonai támaszponton őrizték. Jimmy Carter elnöksége alatt, 1978. január 5-én a Szent Korona a koronázási ékszerekkel együtt ismét Magyarországra érkezett. Január 6-án Cyrus Vance amerikai külügyminiszter a Parlament épületében ünnepélyes keretek között szolgáltatta vissza Magyarországnak, a magyar népnek.

Megszakítás