Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Rendhagyó tárlatvezetést tartott Dr. Vincze Ferenc az Emlékpontban

Dr. Vincze Ferenc, a Kép-írás című kulturális folyóirat szerkesztője tartott rendhagyó tárlatvezetést az Emlékpont Megfigyelt művészet című időszaki kiállításán. A mindössze két számot megért kiadvány miatt Vincze Ferencet 1965-ben kihallgatták, de csak illegális sajtótermék létrehozása miatt marasztalták el, rendszerdöntögető tevékenységet nem folytatott. De a politikai rendőrség utána is folyamatos megfigyelés alatt tartotta, amelyről ő is csak nemrégiben szerzett tudomást.

A hatvanas évek elején létezett Hódmezővásárhelyen egy fiatal alkotókból álló művészeti csoport, melynek többek között Gallyasi Miklós, Bibó Lajos, Fejér Csaba, Fodor József is a tagja volt. Hozzájuk tartozott a vegyésztechnikusként dolgozó, de szabadidejében műfordítással és versírással foglalkozó Vincze Ferenc is. Az egymás alkotásait, művészeti tevékenységét és produktumát bemutató Kép-írás című folyóiratot szerkesztette, mellyel kivívta a rendőrség figyelmét. Az első szám megjelenése után két évre, 1965-ben kihallgatták.

– Azt hitték, hogy rendszerdöntögető, illegális szamizdatot találtak. Az stimmelt, hogy illegális, de az nem, hogy rendszerdöntögető lett volna, hiszen minket csak az irodalom, a kultúra és a művészet érdeket. Az a vád viszont maradt, hogy illegális sajtótermék létrehozása, ez a passzus a büntetőtörvénykönyvben is benne szerepelt, így ezt elkövettem, de szerencsés voltam, mert megúsztam egy hivatalos rendőrségi figyelmeztetéssel – mondta dr. Vincze Ferenc.

Ezt követően Vinczét folyamatosan megfigyelték, melyről ő is csak az utóbbi időben szerzett tudomást. Többek között egy baráti körben folytatott beszélgetés felvett anyaga is előkerült az irattárból, de ez sem tartalmazott a hatóság számára érdekes információkat.

– Erről sem tudtam, és az is csak most derült ki utólag, hogy voltak közülünk olyanok, akiket arra kényszerítettek, hogy ügynökként jelentsenek rólunk, mit csináltunk, mit mondtunk. Volt olyan személy, aki 10 éven át havonta küldött jelentést Gallyasi Miklósról, Bibó Lajosról, Fodor Józsefről, Vincze Ferencről – tette hozzá Vincze Ferenc.

Vincze Ferenc ma már úgy látja, hogy részben a kiadvánnyal járó meghurcolás miatt módosította pályáját és lett belőle orvos.

Megszakítás