Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Rendkívüli tárlatvezetés és múltidézés nagyszámú közönséggel a Múzeumok Éjszakáján

Telt ház mellett zajlott Múzeumok éjszakája az Emlékpontban. A változatos programok délelőtt a Bibó István életútját bemutató kiállítással kezdődtek, majd a nyolcvanas évekbe utazhattak az érdeklődők. Nemcsak a gyerekeket várták rajzfilmekkel a szervezők, hiszen elhangzottak 1982 legnépszerűbb slágerei, valamint legcsattanósabb poénjai is.

Délelőtt Bibó István, a huszadik század egyik legjelentősebb politikai gondolkodójának életútjáról szóló kiállítással indult a Múzeumok éjszakájának programja az Emlékpontban. Majd délután négy órától a „szabad világ” és a „keleti blokk” rajzfilmjeinek terméseibe kaphattak bepillantást a gyerekek és a felnőttek. A kétórás rajzfilmdélutánon a Popey, valamint Tom és Jerry képviselték az amerikai kultúrát, míg Csehszlovákiából és Lengyelországból többek között a Rumcájsz, a Moha és Páfrány, illetve a Lolka és Bolka című mesékből láthattak részleteket az érdeklődők.

– Morális problémákat közelítettek meg játékos formában ezek a rajzfilmek, mindig az győzzön, akinek igaza van, a gyengék és az elesettek diadalmaskodjanak, azt mutatja meg a gyerekeknek, hogy mindig az egyenes utat kell járni – mondta Blazovich Péter, az Emlékpont igazgatója.

A nosztalgiázni vágyókat este hat órától röpítették harminc évvel korábbra, azaz 1982-be a szervezők. Az időutazáson nemcsak a kül- és belpolitikai eseményeket idézték fel, hanem a hírműsorok akkori érdekességeiből is szemezgettek.

– Egy kis bulvárt is belevittünk a dologba, hiszen 1970-ben megjósolták, hogy 1982-ben eljön a világvége, ez is egy hír volt annak idején, hogy ez mégsem következett be – mondta Blazovich Péter.

Az interaktív előadásból az is kiderült, hogy mennyibe került akkor egy kiló kenyér, mit jelentett a lottó ötös, és melyek voltak a nyolcvanas évek legnagyobb slágerei.

– A 82-es évről volt egy előadás. Érdekes volt. Visszagondoltam, éppen öt éves voltam 82-ben, tényleg sorba kellett állni a banánért, visszaidézték, hogy mennyibe került egy kiló kenyér, egy pár emlék az eszembe jutott – mondta Varga Tímea látogató.

A múzeumi este folyamán több alkalommal zajlottak rendkívüli tárlatvezetések a Megfigyelt művészet című időszaki kiállításon, végül a múltidézésen a legvidámabb barakk poénjai csattantak el felvételről, Hofi Géza, Markos és Nádas György, Boncz Géza, valamint Nagy- Bandó András előadásában.

Megszakítás