Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Restaurálják a szerb ortodox templom ikonosztázát

Megújul a vásárhelyi szerb ortodox templom ikonosztáza. A beruházás a képekkel borított fal teljes körű restaurálást érinti. Az ikonok, az aranyozott fafaragások és az oszlopok javításával befejeződik a templom felújítása, így az jövő tavasztól újra régi fényében fogadhatja a híveket és a látogatókat. A mostani munkálatok mintegy 20 millió forintba kerülnek, melyet a Nemzeti Kulturális Alap és a vásárhelyi önkormányzat közösen fizet.

Bontják a vásárhelyi szerb ortodox templom ikonosztázát. A falat azért kell elemeire szedni, mert a rajta található táblaképek javítását az ország legjobb restaurátor műhelyeiben végzik el. Az ikonokkal borított felület különösen értékes, egy része még a 18. századból származik. 

– Általában ez fából készül és az ikonokat is fára festették, ezért nagyon fontos, hogy az idők folyamán keletkezett károkat megállítsuk illetve helyrehozzuk, az egész művészeti és művészettörténeti értékért megőrizzük az utókor számára – mondta a Gálity Vojiszlav püspöki helynök.

A több mint 50 évvel ezelőtt javított falnak nem is annyira az ikonjai, mint inkább a tartószerkezete került nagyon rossz állapotba. Szinte a földön állt, és sok nedvességet tudott magába szívni.

– Itt 0,2 térfogatszázalékról van szó, gyakorlatilag száraznak tekinthető a faanyag. Ezzel nem kell tehát foglalkozni, a probléma inkább az, hogy miközben kiszáradt, akkor érkezett optimális szintre a nedvessége, és a hőmérséklete, a farontó bogarak pedig ilyenkor aktivizálódnak – mondta Kisterenyei Ervin főrestaurátor.

A szakemberek először fertőtlenítenek, majd a korábban kialakított kutatóablakok segítségével visszaállítják az eredeti állapotokat. Letisztítják a megsötétedett ikonokat, új, üvegvászonra teszik a meghullámosodott képeket, helyreállítják a márványozott faszerkezeteket és pótolják a megkopott aranyozást. A restaurálás közel 20 millió forintba kerül, melynek a nagy részét az önkormányzat állja.

– A Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből 8 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a város az ikonosztáz felújítására. Ehhez az önkormányzat közgyűlése még 10 és fel millió forint önrészt szavazott meg – mondta Mucsi László irodavezető.

A fél éven keresztül tartó felújítás nem befolyásolja majd a hitéletet.

– Az ornamentikát, az oltárt ugyanúgy tudjuk használni, lekerülnek az állványok is, és ugyanúgy szeretnénk nyitva tartani a templomot – mondta Sévity Lázárné gyülekezet vezetője.

A vásárhelyi szerb ortodox templom külső homlokzata, tető- és toronyszerkezete, mennyezeti freskói és belső díszítő festése már tavaly elkészült. A mostani munkálatokkal pedig az ikonosztáz is megszépül, így a templom jövő tavasztól újra régi fényében fogadhatja a híveket és a látogatókat.

Megszakítás