Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Romániában tanácskoznak az Emlékpont munkatársai

A romániai Fogarasra utaztak az Emlékpont munkatársai, akik több napos szakmai konferencián vesznek részt. A program egy európai uniós pályázat egyik állomása, amely során magyarok, németek, románok és bolgárok a közép-kelet európai kommunista diktatúrák működésének feltárásával foglalkoznak.

A múlt emlékei a jövő nyitott társadalmáért elnevezésű pályázatban négy ország nyolc tudományos intézete vesz részt, köztük Magyarországról egyedüliként az Emlékpont dolgozza fel a kommunista diktatúra időszakát, annak bemutatási módszereit és oktatási lehetőségeit. A program célja, hogy a társintézmények megosszák egymással ezen a területen szerzett tapasztalataikat. Összesen 50 ezer eurót nyertek a partnerek, a vásárhelyi intézmény ebből 12 ezer eurót használhat fel.

– A pályázat arra törekszik, hogy magának a kommunista diktatúrának a működését tárja fel a különböző közel- kelet- európai országokban. Az sem mindegy, ezt miként teszzük meg, hogyan tárjuk fel, milyen programjaink vannak, egyáltalán mivel foglalkozunk. Így megismerhetjük azt, hogy az egyes országok hol tartanak ebben a folyamatban. Azt látom, hogy Magyarország élen jár ebben a témában. Bulgáriában most adják majd át azt az intézményt, amelyet a bolgár Terrorházaként lehet majd emlegetni. Úgy látom, hogy a románok sem tartanok ott, mint mi, a németek pedig kevésbé ismerhetik ezt a korszakot, mondta Blazovich Péter az Emlékpont igazgatója

A nemzetközi pályázat keretében eddig két tanulmányúton vettek részt a partnerek. Az Emlékpont munkatársai még tavasszal Bulgáriában, majd Németországban jártak, ezúttal pedig a romániai Fogarasra utaztak.

– Itt egy konferencián veszünk részt, melynek témája a közelmúlt történeteinek feldolgozása. Természetesen itt is a kutatási eredményeinket fogjuk az érdeklődők elé tárni. A tanácskozás nagyon színvonalas lesz, mert Bulgáriából, Romániából és Németországból is nagyon komoly szakemberek részvételével zajlik, tette hozzá az Emlékpont igazgatója.

A nemzetközi program záró rendezvényére szeptemberben kerül sor, melynek Hódmezővásárhely ad majd otthont.

Megszakítás