Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Rövidesen elindul a csatornázás Mindszenten

Most már biztos, hogy Mindszenten a közeljövőben elindul a csatornázás. A város vezetése aláírta a támogatási szerződést, eszerint 2015-re teljes mértékben elkészül a beruházás. A 4,5 milliárd forintos fejlesztést 85%-ban az Európai Unió finanszírozza.

Mindszent a szennyvíztisztító megépítésére és a csatornarendszer kiépítésére már hosszú évek óta vár. Az önkormányzat még 2008-ban adta be elsőkörös pályázatát, 2010-ben pedig a második körös dokumentumot, amely idén februárban pozitív elbírálásban részesült. A napokban minden akadály elhárult a beruházás elől.

– Szombaton a közreműködő szervezet budapesti épületében aláírtuk a támogatási szerződést, amely most már száz százalékos biztosítéka annak, hogy a megvalósítás elindulhat – mondta Zsótér Károly polgármester.

Az önkormányzat a mai napon már ki is választotta azt a céget, amely a közbeszerzési eljárás törvényes lebonyolításáért felelni fog és ha minden ideálisan alakul, akkor szeptemberben elindulhat a kivitelezés. A munka során a város vezetése arra fog törekedni, hogy minél több mindszentit alkalmazzanak a kivitelezők. Megépül egy nagy teljesítményű víztisztító, több mint 37 km hosszú csatornavezeték hálózat és jó néhány átemelő, ezáltal 2015-re 100%-osan csatornázott lesz Mindszent. Mindez jelentős támogatásból valósul meg.

– A beruházás bruttó összköltsége 4,5 milliárd forint. A támogatás ebből 3 milliárd forint. Az önerő 500 millió, amelyet a lakosok gyűjtenek össze és van egy 900 millió forintos ÁFA tartalma is az összegnek. A pályázat maximális, 85%-os támogatási mértéket kapott. Ehhez az önerőt mi össze tudjuk szedni, mert bízunk magunkban és a lakosságban – tette hozzá Zsótér Károly polgármester.

Mindszenten ez minden ingatlantulajdonosra 200 ezer forintos terhet ró, amelyet több konstrukcióban, egyben vagy részletekben lehet befizetni.

Megszakítás