Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Rövidesen nyilvánosságra kerül az építményadóval és iparűzési adóval tartozók névsora

Az építményadó befizetésének határideje június 15-én lejárt. A törvény szerint az adóhatóság nyilvánosságra hozhatja a tartozók nevét. Aki a héten péntek déli tizenkét óráig még rendezi a tartozását, nem kerül fel a listára. Ugyanez a határidő és szankció vonatkozik azokra az önadózókra is, akik elmulasztották befizetni iparűzési adójukat.

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint az önkormányzat a helyi és a gépjárműadó vonatkozásában a tízezer forint, illetve magánszemélyek esetében ezer forintot elérő adótartozással rendelkező adózó nevét, címét, a tartozás összegét a határidő lejárta után tíz nappal közzéteheti.

– Erre tekintettel szeretném tájékoztatni a lakosságot, hogy aki az építményadó 2012. június 15-ig esedékes részletének befizetését elmulasztotta, az megteheti 2012. július 13-án 12 óráig anélkül, hogy nevét a honlapon közzé tennénk. Az építményadóról szóló helyi rendelt 2012-ben úgy módosult, hogy ezt az adófajtát négy részletben lehet megfizetni. Ezek a részletek határideje március 15., június 15., szeptember 15., december 15. Feltehetőleg ez még nem él a köztudatban, ezért lehet, hogy a lakosság egy része elfelejtkezett a június 15-i dátumról – mondta dr. Holubán Csilla, az Adócsoport vezetője.

Az Adócsoport vezetője felhívta az önadózók figyelmét is, akik iparűzési adó bevallásra, illetve fizetésre kötelezettek, hogy a bevallás beadásának határideje május 31-e volt. Eddig kellett volna megfizetniük a tavalyi évi előleg és a tényleges adó közötti különbséget. Akik ezt elmulasztották, szintén megtehetik július 13-án 12 óráig, anélkül, hogy a honlapon közzé tennék nevüket.

 

Megszakítás