Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Rövidesen önkéntes diákok nyújtanak segítséget a vásárhelyieknek

2011. októberében a vásárhelyi közgyűlés rendeletet fogadott el a 16 éven felüli tanulók önkéntes társadalmi karitatív tevékenységéről. Az idei évtől kezdődően hatvannégy tevékenység közül választhatnak majd a diákok. A program Vásárhelyen több mint 2000 diákot érint.

A tanulók önkéntes társadalmi tevékenysége hazánkban még új kezdeményezésnek számít, ám Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már évtizedes múlttal rendelkezik.
A karitatív program kiváló lehetőséget nyújt a különféle együttműködési helyzetek valós szituációkban történő megismerésére és a közösségi szemléletformálásra.

– Ez egy kiváló lehetőség, hiszen a tanulók személyiségének fejlődéséhez nagyban hozzájárul a közösségi szolgálat, ezen kívül a társadalmi szerepvállalásban is nagy segítséget nyújt – mondta Balázs József, az Oktatási Csoport vezetője.

A közgyűlés a Szociálpolitikai Tanács hatáskörébe utalta a karitatív tevékenységek véglegesítését, amely az intézményekkel és tanulókkal egyeztetve 64 tevékenységet nevezett meg. A jövő héten már a jelentkezés módjáról tájékoztatják a tanulókat és a szülőket.

– A város honlapján és az egyes oktatási intézményekben elérhető lesz egy olyan felület, amelyen keresztül közvetlenül, online lehet regisztrálni. Minden tanuló lehetőséget kap, hogy a felsorolt 64 tevékenységből hármat kiválasszon, majd ezeket rangsorolja – adott tájékoztatást Balász József, az Oktatási Csoport vezetője.

A tevékenységi körök között szerepel többek között az időskorúak számára történő segítségnyújtás, számos a köznevelési intézményekben, a kórházban, egészségügyben végezhető tevékenység, valamint az állatgondozás területén nyújtható segítség. Rendkívül széles a karitatív szerepvállaláshoz kapcsolódó, együttműködő intézmények köre is.

Megszakítás