Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Sikeres évet zárt 2011-ben az Emlékpont

A népszerű történelmi és közéleti előadássorozatok 2012-ben is folytatódnak, az idei év kutatási témája a tsz-esítés, kolhozosítás lesz, és már februárban megnyílik az első önálló tárlat, Megfigyelt művészet címmel.

Közéleti programok, kiállítások, és az oktatásba való aktív bekapcsolódás jellemezte az Emlékpont munkáját 2011-ben. A szolidaritás éveit bemutató időszaki kiállítás, vagy a Gregus Máté élet feldolgozó tárlat csak kettő azok közül a sikeres kiállítások közül, amelyeket az elmúlt évben, az Emlékpontban láthatott a közönség. Az időszaki és állandó kiállításokat tavaly összesen több mint 13.000 ember tekintette meg az intézményben.

– Kiemelném a nyolc időszaki kiállításunkat, amely országos szinten is elismerésre méltó. Ha a múzeumi szektort nézzük, egy intézmény 3-4 időszaki kiállítást tart egy évben. Nekünk sikerült nyolcat megrendezni. Ez úgy gondolom, hogy országosan is egy elismerésre méltó teljesítmény – mondta Blazovich Péter, az Emlékpont igazgatója.

A formális oktatás keretében 10 ezer diák fordult meg a tavalyi évben az intézményben, a végzős középiskolás diákoknak heti egy történelem órát az Emlékpontban tartottak. Ez a program a 2012-es évben is folytatódni fog.

Az intézmény munkájának szerves részét képezi a kutatás is. Tavaly a népbíróságok és igazoló bizottságok működését tanulmányozták, amelynek anyagából idén konferencia-kötet is készül. 2012-ben a kutatási téma a tsz-esítés és kolhozosítás lesz. Természetesen ehhez kapcsolódóan konferenciát is tartanak majd.

Az év elején „Megfigyelt művészet” címmel nyílik kiállítás, amely a hódmezővásárhelyi művészvilág életét, történetét mutatja be a hatvanas években.

– A nyarat megpróbáljuk programokkal megtölteni, gondolva azokra, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy nyaralni menjenek. Zenés nyári estéket tartunk. „Kis nyári tárlat” címmel pedig időszaki kiállítást készítünk elő, amely a KISZ- táborok világát fogja bemutatni – tudtuk meg Blazovich Pétertől.

A népszerű előadások is folytatódnak az idei évben. A Szem-pont előadássorozatában a Szegedi Tudományegyetem történészei, kutatói tartanak előadásokat. A Közéleti pontban folytatódik a hírnevet szerzett vásárhelyi, vagy innen származó polgárok bemutatása és a Gondolkodó polgár című előadássorozat idén is országosan elismert személyeket vonultat majd fel.

Megszakítás