Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Sikerrel zárult a diákok dohányzásellenes kampánya

Sikerrel zárult az EVP dohányzásellenes kampánya, melynek eredményhirdetésére a Nemdohányzók Világnapján került sor a HISZK Corvin Mátyás Tagintézményében. A program keretében több tucat pályamű érkezett be az általános iskolások részéről, a facebookon pedig több mint 700 fiatalt sikerült megszólítani dohányzásellenes üzenetekkel.

10 általános iskolai és 7 középiskolai osztály több mint 350 fiatalja vett részt az EVP dohányzásellenes kampányában. Az Egészséges Vásárhely Program május elején hirdetett versenyt, melynek keretében a jelentkező osztályok maguk szervezhettek dohányzásellenes akciót.

– Nagyon fontos, hogy úgy szólítsuk meg a diákokat, ami nekik a legfontosabb. Azon a területen kérjük a véleményüket, segítsük a tájékozódásukat, ami őket érdekli. Az általános és a középiskolásoknak külön indítottunk kampányt. Az általános iskolások saját kisfilmmel, verssel, poszterrel készülhettek. A középiskolások pedig a facebook-ot vehették igénybe – mondta Gyurisné Pető Zsuzsanna az EVP programigazgatója.

A verseny alig kéthetes időszaka alatt több tucat pályamű érkezett be az általános iskolások részéről, a facebookon pedig több mint 700 fiatalt sikerült megszólítani dohányzásellenes üzenetekkel. A pályamunkák esetén a zsűri tagjai figyelték a szlogeneket, az esztétikai megjelenítést, de leginkább azt, hogy mennyire emelték ki a készítők a dohányzás egészségkárosító hatásait.

– Mikor a dohányzási ellenőrzéseinket végezzük, igaz, hogy azt nézzük, hogy hol nem szabad dohányozni, de leginkább mindenkinek azt szeretném sugallni, hogy ne dohányozzanak – mondta dr. Gilián Judit, tiszti főorvos, a verseny egyik zsűritagja.

A zsűri elnöke, dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet igazgatója volt, tőle vehették át a corvinos 10. a osztályosok, valamint a Szent István Általános Iskola 7. a osztályosai azt a díjat, amelynek keretében az osztályok tagjai egy kétéjszakás, háromnapos osztálykiránduláson vehetnek részt Mártélyon. Utóbbiak egy kisfilmmel neveztek a versenyre.

– Egy izgő-mozgó riportert választottunk ki. Ő is az osztálytársunk volt. Elhitettük vele, hogy cigarettázunk, pedig valójában csak rágóztunk. Ő végül azt a kérdést teszi fel a nézőnek, hogy „ugye önnek is megvan a véleménye az ilyen fiatalokról” – mondta Vándor Tamás, a nyertes Szent István Általános Iskola 7. a osztályának tanulója.

A program weboldalán hamarosan láthatók lesznek a kampányra készült filmalkotások, amelyektől legfőképpen azt várják a szervezők, hogy a saját maguk által megfogalmazott dohányzásellenes üzeneteket lényegesen hitelesebbnek értékelik majd a fiatalok, így azok nagyobb hatásfokot érhetnek el.

A rendezvény végén Gyurta Dániel, úszó olimpikon, a zsűri egyik tiszteletbeli tagja is szólt a megjelentekhez, igaz csupán felvételről, hiszen a debreceni Eb után már a londoni olimpiára készül.

Megszakítás