Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Soha nem látott dokumentumok Bibó Istvánról az Emlékpontban

Bibó Istvánnak, a huszadik század egyik legjelentősebb politikai gondolkodójának életútjáról nyílt kiállítás az Emlékpont bejáratánál. Ez ezért számít kuriózumnak, mert az érdeklődők az államférfi kapcsán olyan dokumentumokat is megismerhetnek, melyeket eddig még soha nem publikáltak.

Az Emlékpont a tavaly 100 éve született Bibó István életműve előtt nyári időszaki kiállítással tiszteleg. A neves politikai gondolkodónak a környékhez is van kötődése, hiszen pár évig tanított a Szegedi Tudományegyetemen, majd Nagy Imre koalíciós kormányának is volt államminisztere.

– Bibó azáltal vált a forradalom egyik jelképévé, hogy amikor november negyedikén Nagy Imre bejelenti azt a valótlanságot, hogy csapataink harcban állnak, mert ebből semmi nem volt igaz, majd elmenekül családjával és párthíveivel a jugoszláv nagykövetségre, Bibó ott marad a parlamentben, és a kormány egyedüli képviselőjeként fogadja az oroszokat és közben javában gépeli a fogalmazványát. Ezért tekinthető az 56-os szellemi ellenállás egyik hősének Bibó – mondta Vincze Gábor, az Emlékpont történésze.

Bibó István főleg 1945 és 1948 közötti publicisztikáiról ismert, arról viszont kevesebbet lehetett tudni, hogy őt is elítélték.

– A kihallgatási jegyzőkönyvek eddig ismeretlenek voltak, most itt ezekből a kihallgatási jegyzőkönyvekből lehet egy-egy részletet olvasni. Az külön érdekes még, hogy a veszélyes elemként elítélt Bibó Istvánt nemcsak szabadulás után figyeltetik a politikai rendőrséggel, hanem már bent a börtönben is, úgynevezett cellaügynököket állítanak rá, és az általuk írt jelentésekből is kiraktunk néhányat – tette hozzá a történész.Az eddig ismeretlen dokumentumokból az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa állított össze érdekfeszítő anyagot. A kiállítást egészen nyár végéig láthatja a közönség.

Megszakítás