Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Speciális játszótér épült halmozottan sérült gyerekek számára Hódmezővásárhelyen

Egy jótékonysági est bevételéből és egy helyi civil szervezett támogatásával speciális hintapark épült súlyosan, halmozottan sérült gyermekek számára a hódmezővásárhelyi Csodaházban – tájékoztatta Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtóreferense az MTI-t.

A Csodaház Foglalkoztató Központ és Fejlesztő Iskola öt éve biztosítja az alföldi városban a súlyosan, halmozottan sérült gyermekek nappali ellátását és segíti ezáltal azokat a családokat, amelyekben a gyermekek különleges törődést igényelnek.

A Csodaházban tanuló gyermekek legtöbbje járásképtelen, kerekesszékben, speciális babakocsiban ülve, illetve fekve töltik napjaikat, így számukra különösen nagy gondot jelent a közlekedés, a tömegközlekedési eszközök használata csak néhányuknál lehetséges. A korlátozott közlekedési lehetőségek, a gyermekek fokozott veszélyeztetettsége miatt az intézményből évente csupán egy-két alkalommal tudtak ellátogatni a város valamelyik játszóterére, ahol számukra is alkalmas eszközök, többek között fészek hinta is található.

Az intézmény ötéves fennállását szakmai konferenciával és jótékonysági koncerttel köszöntötték a szakmai és civil szervezetek, a szülők, valamint a város. A koncert bevételéből, illetve a hódmezővásárhelyi Tiszta Szívvel Egyesület támogatásából az intézmény udvarán speciális hintaparkot alakítottak ki, amely lehetővé teszi, hogy a nehezen közlekedő súlyosan, halmozottan sérült gyermekek akár naponta játszótéren játszhassanak. 3,4 millió forintból szilárd burkolatú, akadálymentesített játszótér épült bébi-, kerekesszék- és fészekhintával.

A Csodaházat 2006-ban az érintett szülőkkel együttműködésben Hódmezővásárhely holland testvérvárosában, Haarlemmermeerben megismert tapasztalatok alapján hozta létre a város önkormányzata. Az intézményben konduktor, gyógypedagógus, gyógytornász segíti a fejlesztést, a mozgásszervi nehézségek leküzdését. A gyermekek társas kapcsolatokat építhetnek, közösséghez tartoznak, egyéni és csoportos szakterápiás foglalkozásokon vehetnek részt, saját igényeiknek megfelelő képzésben, támogatásban részesülnek. Az iskola nappali jellegének köszönhetően a gyermekek mindeközben nem szakadnak el a családjuktól, nevelésükről továbbra is szüleik gondoskodhatnak, akik azonban így munkát vállalhatnak, aktívan szervezhetik saját és családjuk életét.

(MTI)

Megszakítás