Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Sporttal a drogok ellen

Április 14-én indult útjára az Együtt egy Drogmentes Magyarországért Mozgalom maratonfutása. Évente 400 újabb gyermek csatlakozik a mozgalomhoz, melynek célja, hogy a droghasználat veszélyeire hívja fel a fiatalok figyelmét. A futócsapat tagjai május elsején szelték át Hódmezővásárhelyt.

Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a Drogmentes Magyarországért Maratont, amely az „Országfutás a gyermekek jövőjéért” alcímet kapta. A prevenciós mozgalom sportolói az ország összes megyéjén áthaladva, több ezer kilométer lefutásával hívják fel a figyelmet a drogok veszélyeire. 

– Ez a 42 nap és 2000 kilométer csak demonstráció. A többi csapattag bemegy az iskolába, előadásokat tart, és ismeretterjesztő anyagokat oszt. A felvilágosító füzetek írott anyagok. Van belőle tizenkétféle, tizenkét különböző drog leírásával: ismert neveik, hogyan jelennek meg, milyen rövid távú, milyen hosszú távú hatásaik vannak, hogyan teszik tönkre a szervezetet. A másik fele pedig a különböző dokumentumfilmeket jelenti – mondta Soós Zoltán, az Együtt egy Drogmentes Magyarországért Mozgalom ügyvezetője.

Míg egy évtizede a droghasználat, a marihuána fogyasztása főként a főiskolások szórakozását jelentette, addig manapság már az általános iskolás, 6-7. osztályosok is a veszélyeztetettek közé tartoznak. Nagy veszélyt jelentenek az interneten megvásárolható, mesterséges úton előállított designer drogok, melyekkel szemben sokszor a hatóságok is tehetetlenek.

A 20 fős futócsapat nem véletlenül választotta a sportot a figyelemfelhívás eszközéül.

– A sportot azért választottuk, mert briliáns alternatíva. Együttműködik velünk most már több, mint 30 sportszövetség. Az ökölvívástól a vízilabdán át a futásig, lehetőséget adva arra, hogy inkább sportoljanak a fiatalok, hiszen akinek van egy értelmes célja, sokkal kevésbé lesz a drog útjára téríthető – tudtuk meg Soós Zoltántól.

A drogmegelőzéssel kapcsolatos tevékenységet 2007 óta művészeti pályázat is kíséri, melyben többek között a rajz vagy a költészet terén mutathatták meg tehetségüket a gyerekek.

A szervezet létrehozta a Drogmentes Magyarországért Klubot, hogy azok a települések is csatlakozhassanak a mozgalomhoz, ahová a futócsapat, illetve a prevenciós autók nem jutnak el.

Ebben az évben 15 településen állítottak fel nagyszínpadot a mozgalmat támogató önkormányzatok, vagy sportegyesületek, ahol a társaság védnökei: többek között Beleznay Endre, Erdei Zsolt vagy Nick Árpád garantálták a rendezvény sikerét.

Megszakítás