Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Steiner Bélára és Lányi Lajosra emlékeztek a zenekedvelők

Hétéves korában hegedűn kezdett el játszani, ezt követően zongorázott, majd tanított, eközben komponált Steiner Béla zenetanár és zeneszerző, akit 85. születésnapján köszöntötték tisztelői, ismerősei, a Pécsely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei és tanárai, valamint a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola énekkara. Steiner Béla születésnapja mellett Lányi Lajos halálának huszadik évfordulójára emlékeztek a megjelentek.

Zsúfolásig megtelt hétvégén a zeneiskola hangversenyterme, ahol a Steiner Béla zenetanár és zeneszerző tiszteletére rendezett ünnepi műsort tartották. A rendezvényen elsőként több mint száz diák énekelte Bányai Lászlóné vezényletével az ünnepelt által komponált Örülj a tavasznak című kórusművet. A megnyitót követően a műsorban fellépett  a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola Kiskórusa és Gyermekkara, a Városi Vegyeskar, a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai és növendékei, valamint az Árendás Néptáncegyüttes.

Steiner Béla 85 évvel ezelőtt Érsekújváron született, hét évesen kezdett el hegedülni. Zeneszeretete felnőtt korában is folytatódott, hiszen Budapesten a Zeneakadémia Tanárképző szakán szerzett diplomát, eközben már zongorán is játszott. Nevéhez fűződik a Bethlen Gábor Gimnázium és Szathmáry Kollégium himnusza, de a hódmezővásárhelyi Városi Vegyeskar megalapítása is. Hét gyermekoperát szerzett, melyekkel maradandót alkotott e különleges pedagógiai ösztönzésű műfajban. A Bethlen Gimnáziumban eltöltött évekről ma is örömmel beszél.

– Két női- és egy vegyeskar volt. 280-an, az iskola tanulóinak csaknem a fele énekelt. Megnyertük az Erkel-versenyt Gyulán, női karunk a Pünkösdölővel elnyert egy balatoni üdülést. Ezen kívül a Bethlen-estek és a Bethlen-bálak, amelyek feledhetetlenek – mondta Steiner Béla.

Steiner Béla zeneszeretetével hagyományt teremtett családjában, hiszen lánya, unokái, dédunokái egyaránt játszanak valamilyen hangszeren, illetve jó zenei hallással és énekhanggal rendelkeznek.

Steiner Béla köszöntése mellett, tisztelői a húsz évvel ezelőtt elhunyt Lányi Lajosra is emlékeztek.

Megszakítás