Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Szabálytalankodó gyalogosok és kerékpárosok az Ady Endre utcán

A közlekedőket ellenőrizték a rendőrök pénteken az Ady Endre utcán, a strand előtt nemrég átadott lámpás kereszteződénél. A gyalogosok és a kerékpárosok sokszor nem a KRESZ szabályai szerint kelnek át az úton.

Az Ady Endre utcán a közelmúltban épült zebra és lámpás csomópont, hogy segítse a gyalogosok átkelését. Itt ellenőrizték pénteken a rendőrök a közlekedőket. A kereszteződésnél a lámpa a gyalogosoknak akkor ad szabad jelzést, ha a nyomógombbal átkelési szándékukat jelzik, egyébként folyamatosan zöld a jelzést ad a járművezetőknek. A rendőrök tapasztalata, hogy az autósok megszokták az új lámpát, amit számukra tábla is előre jelez, de a gyalogosok sokszor még nem szabályosan használják azt. 

– A gyalogosoknál az a tapasztalat és többen jelezték is számunkra, hogy a nyomógombot nem igazán ismerik fel, nem tudják, hogy nyomógombbal kell kezelni a lámpát. Ezen a problémán úgy gondolom egy figyelmeztető tábla kihelyezésével még lehet javítani – mondta Torzsa Endre közrendvédelmi osztályvezető.

A helyi rendőrség rendszeres időközönként tart ellenőrzéseket a város területén található lámpás kereszteződéseknél, és azt figyelik, hogy a járművezetők megállnak e a tilos jelzéseknél. Itt azonban elsősorban nem az autósok viselkedését figyelték.

– Ennél az átkelőhelynél inkább azt kell ellenőrizni, hogy a gyalogosok, illetve a kijelölt gyalogátkelő helyen szabálytalanul átkerékpározó biciklisek nem minden esetben tartják be a tilos jelzést – tette hozzá Torzsa Endre.

A rendőrök járőrautóból, a Zsaru-Car rendszerrel figyelték a forgalmat, így több dolgot is vizsgáltak egyszerre. Az áthaladó járműveket ellenőrizték és videokamera segítségével mozgó és állóképet is rögzítettek. Szabályszegés esetén ezt bizonyítékként használják fel. A tapasztalat az, hogy a rendőrök jelenlétében kevesebb a szabálytalanság, de így is előrefordul. A gyalogos, ha tilos jelzésen halad át az ötezertől, ötvenezer forintig helyszíni bírsággal büntethető. Szabálysértési feljelentés esetén akár 150 ezer forint is lehet a bírság. A kerékpárosok és autósok szabálytalankodás esetén hasonló büntetési tételekre számíthatnak.

Megszakítás